Kupite ulaznice

Beograd

Balet Narodnog pozorišta

27. mart 2024.

Narodno pozorište, Beograd

Ulaznice možete kupiti isključivo na blagajni Narodnog pozorišta u Beogradu i putem sajta Narodnog pozorišta

INFINITASPoema


koreograf: Igor Kirov
muzika: Stanojlo Rajičić (snimak izvođenja Beogradske filharmonije, solista Tijana Milošević – violina, dirigent Angel Šurev)
asistent koreografa: Mojca Majcen
kostimi: Olja Mrđenović
dizajner svetla: Nuno Salsinha
scenograf: Miraš Vuksanović


trajanje: 17’
premijera: National Theater in Belgrade, 2023.„Poema” je prilika da se doživi posebna veza između muzike i igre, gde smo u mogućnosti da vidimo pokret igrača kao muzičku partituru. Komad je potraga za slobodom duše koja nikada ne prestaje da sanja. U određenom trenutku svi postajemo melodija, ritam i ekspresija u izražajno jakom Rajičićevom Drugom violinskom koncertu. Igrači vizualizuju energiju muzike te i ja, zajedno sa njima, pokušavam da prikažem kakav je osećaj biti deo partiture, iskusiti deo njene strasti, ljubavi i spokoja.
Igor KirovMakedonski igrač i koreograf Igor Kirov je studirao na Roterdamskoj akademiji za igru. Nastupao je u mnogim evropskim baletskim trupama i sarađivao sa renomiranim koreografima. Još kao igrač počeo je sa kreiranjem kraćih koreografija, a 2006. godine je osvojio nagradu za najtalentovanijeg mladog koreografa na međunarodnom takmičenju u Nagoji. Od tada je postavio brojne koreografije za baletske trupe širom sveta.Ptico, ne sklapaj svoja krila


koreograf: Miloš Isailović
muzika: Enriko Josif, Irena Popović
pijanista: Vladimir Gligorić
dramaturgija: Bojan Đorđev
kostimi: Ida Ignjatović
dizajner svetla: Nuno Salsinha
scenograf: Miraš Vuksanović


trajanje: 32’
premijera: National Theater in Belgrade, 2023.„Ptico ne sklapaj svoja krila” je koreografska reinterpretacija istoimenog baleta Vere Kostić i Enrika Josifa zasnovanog na stihovima Rabindranata Tagore. Moj autorski postupak je kao dijalog sa izvornom koreografkinjom, vođen iz našeg vremena. Iz tog komada je preuzeta žudnja kao glavni pokretač, gorivo za oslobođenje i sazrevanje, rušenje svih stega i zidova. Žudnja je i stvaralačka i rušilačka sila koja izmiče kontroli i vodi junakinju u let vrtoglavih visina do bolnih dubina duše.
Miloš IsailovićMiloš Isailović je završio Baletsku školu u Beogradu, a zatim bio stipendista Akademije za igru u Cirihu. U beogradskoj Bitef dens kompaniji postavio je predstave “Dunjaluk” (2016), “Magbet” (2017) i “Životinjska farma” (2022). U Srbiji je 2022. godine dobio nagradu Smiljana Mandukić za najboljeg igrača a 2017. godine i nagradu Dimitrije Parlić za najboljeg koreografa savremene igre. Nastupa kao solista i asistent je koreografa Edvarda Kluga sa kojim je postavljao komade u Boljšoj baletu, Državnoj operi u Beču, Nacionalnoj operi u Rigi, Baletu u Novosibirsku, Operi u Cirihu, Baletu Dortmunda.Simfonijski triptihon


koreograf: Maša Kolar
muzika: Petar Konjović (snimak izvođenja Beogradske filharmonije)
dramaturg i asistent koreografa: Maja Marjančić
kostimograf: Katarina Grčić Nikolić
dizajner svetla: Nuno Salsinha
scenograf: Miraš Vuksanović
idejno rešenje scenografije: Maja Marjančić i Maša Kolar
idejno rešenje pirotskih šara: Milica Živadinović


trajanje: 23’
premijera: National Theater in Belgrade, 2023.Uoči jubileja, stogodišnjice Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, koreografkinja Maša Kolar stvara komad na muziku Petra Konjovića “Simfonijski triptihon”. Reč je o reprezentativnom delu srpske muzike nacionalnog karaktera, koje je postalo poznato kao folklorna baletska muzika.Maša Kolar je završila Školu savremene igre Ane Maletić, a zatim pohađala Flamansku akademiju za igru u Brižu i završila diplomske studije savremene igre, pedagoški smer, na Akademiji dramskih umetnosti Univerziteta u Zagrebu i diplomske studije Kulturologije na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Za Balet Narodnog pozorišta u Beogradu sa Zoranom Markovićem postavila je komad “Interval”, a za Bitef dens kompaniju predstavu “Otelo”, i kasnije samostalno “Don Žuana”. U različitim trupama u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Hamburgu, uradila je brojne koreografije. Dobitnica je važnih nagrada u Hrvatskoj i inostranstvu, a od 2017. godine je umetnički direktor baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci.

Preporuka