Kupite ulaznice

O festivalu


Ballet du Nord / 20th Belgrade Dance Festival

Beogradski festival igre

Pod sloganom SAVRŠENE RAZLIČITOSTI jedan od najznačajnijih evropskih festivala umetničke igre najavljuje svoje 21. izdanje. Od 9. marta do 10. aprila 2024. godine, ukupno 19 kompanija iz 14 zemalja, sa preko 30 novih koreografskih postavki, biće predstavljeno u Beogradu i Novom Sadu.
Igri u čast, okupiće se vrhunski umetnici i sjajne trupe, otvoriti važne teme koje analiziraju savremeno društvo kroz zanimljiv i raznovrstan rečnik pokreta, kreirati trenuci koji imaju snagu da promene svet i pokrenu najlepše emocije.
Zahvaljujući ovom festivalu Beograd je postao važna stanica u umetničkim biografijama, mesto gde se otkrivaju nove produkcije i sa jednakom pažnjom predstavljaju poznati i mladi autori. Aktuelnost programa odredila je poziciju manifestacije na međunarodnoj mapi, dok visoki standardi i hrabro uvođenje novih koreografskih rukopisa i estetike, unapređuju očekivanja publike.
Predstavljajući igru kroz njene vrhunske domete, festival osvajao svoju publiku. Od osnivanja je predstavljeno preko 500 koreografskih radova, dok je svake godine predstave u proseku pratilo 20.000 gledalaca i oko 100 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva.

Manifestacija se razvijala uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Beograda, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Grada Novog Sada Delegacije EU u Srbiji, ambasada i kulturnih centara. Kroz podršku festivalu koji duže od dve decenije pomera granice umetničkog izraza i doprinosi obogaćivanju kulturnog sadržaja u našoj zemlji, kompanija NIS podstiče mlade, talentovane autore i vrhunske stvaraoce da visoko pozicioniraju Srbiju na međunarodnoj kulturnoj sceni. Važan segment društvene odgovornosti kompanije NIS je ulaganje u projekte čiji je cilj afirmacija umetnosti, u skladu sa vrednostima koje neguje u svom poslovanju. Kao dugogodišnji partner Festivala, kompanija Visa sa velikom posvećenošću podržava Beogradski festival igre, verujući u njegovu ulogu u pozicioniranju naše zemlje na kulturnoj mapi sveta. Istovremeno, Visa otvara različite mogućnosti kupovine ulaznica na zadovoljstvo publike iz zemlje i inostranstva. Erste banka kao višegodišnji partner Festivala nastoji da vrhunsku umetnost učini dostupnom najširoj publici u Srbiji, razvijajući posebne projekte za mlade umetnike. Tradicionalni i novi prijatelji Festivala su Fondacija Hemofarm, kompanija Grand Motors i brend Chery, DDOR osiguranje, Vega IT, kompanija Nestle, Heineken, Advokatska kancelarija Bojović Drašković Popović i partneri, i drugi.

Shamel Pitts | TRIBE / 20th Belgrade Dance Company

BEOGRADSKI FESTIVAL IGRE - u brojkama

334

trupe predstavljene u okviru glavnog programa

502

Prikazane nove koreografske postavke

363K

Posetilaca iz zemlje i inostranstva

2304

akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva

Festival u medijima

Prethodne edicije

Program

Kupite ulaznice