Pod sloganom „Čista senzacija“ glavni program 17. Beogradskog festivala igre, donosi produkcije iz Francuske, SAD, Kanade, Argentine, Nemačke, Brazila, Belgije, Italije, Holandije, Hrvatske, Izraela i Španije, i to od 21. marta do 12. aprila, 2020 godine.

Pored izložbi i majstorskih kurseva, festivalu prethode Dani igre u Kinoteci, ali i jedno gostovanje za koje već postoji veliko interesovanje! U pitanju je nastup prvaka i solista Njujork siti baleta u Novom Sadu i Beogradu, sa fantastičnim repertoarom Žorža Balanšina, Džeroma Robinsa i Kristofera Vildona.

Beogradski festival igre je osnovan 2003 godine, a prvo izdanje festivala dogodilo se u proleće, 2004. godine. Otkrivajući umetničku igru kroz njene vrhunske domete, Beogradski festival igre je pridobio brojnu publiku. Tako je od osnivanja predstavljeno oko 370 radova poznatih koreografa, dok poslednjih godina programe prati preko 23.000 gledalaca i u oko 120 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva. Istovremeno, festival pruža ogromnu podršku domaćim profesionalnim igračima, pedagozima, koreografima i predstavnicima svih umetničkih oblasti. Dragocene informacije i kontakti sa inostranim trupama,otvorile su vidike, mogućnost stipendiranja i angažmana za mlade igrače, dok su uspešne komade na domaćoj sceni ostvarili upravo inostrani koreografi koje je festival predstavio.

Beograd je zahvaljujući ovoj manifestaciji postao prestižna stanica u biografiji umetnika koji kreiraju trendove i ispisuju istoriju igre, mesto gde se otkrivaju nove produkcije, i sa podjednakom pažnjom predstavljaju poznati i mladi autori. Aktuelnost programa određuje poziciju manifestacije na međunarodnoj mapi, dok visoki standardi i hrabro uvođenje novih formi, koreografskih rukopisa i estetike, istovremeno unapređuju očekivanja publike i diktiraju izazove kreiranja sadržaja.

Na samom početku, Festival je osvojio nagradu Fonda Jelena Šantić, a UNESCO ga je proglasio vodećim umetničkim projektom regiona Jugoistočne Evrope (2006), nakon čega je usledio prijem u Svetsku alijansu umetničke igre (WDA ITI-UNESCO). Godine 2011, festival je realizovan pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, i zavredeo priznanje Zvezda Beograda od strane Agencije za Evropske integracije. Berlinski časopis BalletTanz, 2012. godine najavljuje Beogradski festival igre kao “najreprezentativniju manifestaciju starog kontinenta” i “trend-setera umetničke igre”. Deseta edicija manifestacije obeležena je predstavljanjem monografije Decadance, a petnaesta predstavljanjem monografije Transendance, obe dizajnirane od strane beogradske agencije New Moment, a u izdanju Službenog glasnika.

Osam godina zaredom, Beogradski festival igre se realizuje u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji, a od svoje dvanaeste edicije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije. Od svog devetog izdanja, Festival održava titulu izvrsnosti koju dodeljuje WDA (Svetska alijansa umetničke igre) u okviru ITI-UNESCO.

Osim u Beogradu, neke od predstava gostovale su u Novom Sadu, Nišu, Kruševcu, Užicu, Somboru, Zrenjaninu, Pančevu, Vršcu... Najveće zvezde umetničke igre posetile su Srbiju kao gosti ili učesnici festivala. Među njima su Mihail Barišnjikov, Silvi Gilem, Karla Fraći, Manuel Legri, Načo Duato, Jirži Kilijan, Hoze Karlos Martinez, Anjes Letestu, Gradimir Pankov, Pol Lajtfut, Anželin Preljocaj, Šaron Ejal, Jakopo Godani, Johan Inger, Đuzepe Pikone, Murad Merzuki, Noa Verthajm, Vivijana Durante, Ohad Naharin, Eun Mi An, Sidi Larbi Šerkauji…

Tokom svoje šesnaeste edicije, Beogradski festival igre je još jednom uspeo da Beograd i Srbiju predstavi kao evropski centar kulture i najreferentnije mesto za predstavljanje savremene umetničke igre. Na uspešnoj realizaciji festivala, organizatori su zahvalni ambasadama zemalja učesnica, Gradu Beogradu, Ministarstvu kulture i informisanja, Ministarstvu trgovine i turizma, Pokrajinskoj vladi i gradovima Novi Sad i Vršac. Dvanaest godina zaredom, generalni sponzor festivala je bila kompanija Vip mobile, a tradicionalni partneri su Erste banka, kompanije Visa, Nestle Adriatic, Nivea, DDOR Novi Sad, Fondacija Hemofarm, Elektroprivreda Srbije, JP Pošta Srbije, Advokatska kancelarija Bojović Drašković Popović i partneri, kompanije Beograd na vodi, Drogeri Markt, Delhaize, hotel Hyatt Regency Beograd, i drugi