Program

Kupite ulaznice

Filadelfija

BalletX

30. mart 2019. / 20h

Opera Madlenianum

29. mart 2019. / 20h

Srpsko narodno pozorište, velika scena

Šah-mat

 

 

koreografija: Cayetano Soto
muzika: J’attendrai by Rina Ketty; Di-Gue-Ding-Ding by Michel Le Grad; The Peter Gunn Theme by Jack Constanzo; Estaba Escrito by Mona Bell; Arrancame la Vida by Maria Teresa; Cuban Mambo by Perez Prado; Lo Dudo by Los Panchos
kostimi:Cayetano Soto, Gudrun Schretzmeier
dizajn svetla: Drew Billiau
dizajn scene: Samantha Campenile
fotografije: Bill Hebert, Alexander Iziliaev
trajanje: 20’
premijera: BalletX at The Wilma Theater, 2017

 

 

Delo je nastalo iz želje da istražim vezu između mog uma i srca. Kao igra između razuma i osećaja.

 

Cayetano Soto

 

 

Rođen i sa sedištem u Barseloni, Kajetano Soto je autor predstava za velike trupe širom sveta. Njegovi tehnički izvrsni i iznenađujući radovi mogu se videti na međunarodnim festivalima u Evropi, Americi i Kanadi. Soto je školovanje započeo u Barseloni na Pozorišnom institutu, a studije nastavio na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu. Po sticanju diplome baletskog igrača, bio je angažovan u trupi IT Dansa, a zatim se pridružio Baletu Minhena, gde je istovremeno kreirao nekoliko uspešnih naslova i jednu od svojih najmarkatnijih postavki ”Fugaz”. Od 2005., radi kao slobodan umetnik i može se pohvaliti naružbinama Baleta Britanske Kolumbije, NDT-a, Kraljevskog flamanskog baleta, Baleta Ciriha, Državnog baleta Sao Paola, Baleta Džez Montreal, trupe Introdans, Gotje kompanije, Baleta Opere u Permu, Narodnog teatra iz Brna, Baleta Aspen Santa Fe, trupe Tanz Luzern, Baleta Hispaniko, Kompanije Mađo iz Opere u Firenci, filadelfijskog BalletX-a, portlandske trupe Northwest Dance Project… Kreirao je često za nemačke kompanije, kao što su Balet Štutgart, Balet Vizbaden, Balet Augsburg, Državno pozorište u Nirnbergu i Balet Dortmund. Godine 2009., započeo je kontinuiranu saradnju sa Baletom Aspen Santa Fe i trupom Introdans, stvarajući niz novih radova. Od 2015-18. godine, bio je stalni koreograf Baleta Britanske Kolumbije. Dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja i nagrada.

 

 

Igra je opuštena, na momente poput Fosove, gde sve neophodne kretnje čine minimalna njihanja ruku i bočni pokreti.
© The Philadelphia Inquirer

 

Gran Partita

 

 

koreografija: Jorma Elo
muzika: Lyric Suite, Allegro by Alban Berg; Serenade No. 10 in B-Flat Major, K. 361 by Mozart; L’Incoronazione di Poppea by Monteverdi; Violin Sonata No. 3 in C Major by J.S. Bach; Clavierbuchlein, Book II for Anna Magdalena by J.S. Bach
kostimi:Christine Darch
dizajn svetla: Drew Billiau
fotografije: Bill Hebert, Alexander Iziliaev
trajanje: 25’
premijera: BalletX at The Wilma Theater, 2014

 

 

Kompleksan i emocionalno uzbudljiv komad inspirisan klasikom filma noar “Dodir zla”.

 

 

Rođen u Finskoj, Jorma Elo je igrao za Nacionalni balet Finske i švedski Kulberg balet, pre nego što se pridružio Holandskom teatru igre. Počeo je da stvara koreografije 2000. godine, i od tada stasao u jednog od najtraženijih svetskih autora. Elo je trenutno stalni koreograf Boston baleta, ali i umetnik ovenčan brojnim priznanjima, uključujući i prvu po redu Nagradu Rudolf Nurejev za novu umetničku igru, prestižnu Benoa nagradu za najbolju koreografiju, Ču San Go koreografsku nagradu i Nagradu prinčevskog Dobrotvornog fonda.

 

 

GospodinElo … omogućava strogu preciznost i punoću narastajućeg zvuka BalettX-a.
© The New York Times

 

Poslednja čaša

 

 

koreografija: Matthew Neenan
muzika: La Banlieue; The Akara; A Sunday Smile; The Penalty; Prenzlauerberg; A Call to Arms; Un Dernier Verre (Pour La Route); Elephant Gun by BeirutClavierbuchlein, Book II for Anna Magdalena by J.S. Bach
kostimi:Martha Chamberlain
dizajn svetla: Drew Billiau
fotografije: Bill Hebert, Alexander Iziliaev
trajanje: 27’
premijera: BalletX at The Wilma Theater, 2010

 

 

Sa inspiracijom nastalom iz divljeg zvuka američkog indi-rok benda Bejrut, “Poslednja čaša” je komad koji se budi polako poput grada, delom kao misteriozna maskarada, a delom kao bučna proslava.

 

Matthew Neenan

 

 

Metju Ninen je školovanje započeo u Bostonskoj baletskoj školi, a kasnije je pohađao srednju školu La Gardija za scenske umetnosti i Školu američkog baleta u Njujorku. Od 1994. do 2007., bio je angažovan u Baletu Pensilvanije, gde je odigrao brojne glavne uloge u postavkama Džordža Balanšina, Džona Kranka, Pola Tejlora, Pitera Martinsa, Vala Kaniparolija, Jorme Elo, Lile Jork, Meredit Rejni, Kristofera Vildona i Džeroma Robinsa. Godine 2007., imenovan je za rezidentnog koreografa Baleta Pensilvanije. Njegove radove su izvodili BalletX, Balet Pensilvanije, Balet Vašingtona, Balet Kolorada, Balet Memfisa, Milvoki balet, Džulijard Dens, Balet Sakramenta i Balet Nevade. Dobio je brojne nagrade i grantove za svoj koreografski rad. Godine 2005, osnovao je BalletX sa koleginicom Kristin Koks.

 

 

Ninenov komad se vrtoglavo kreće između slavlja i tuge.
© Broad Street Review
Ovaj komad poseduje posve urbani senzibilitet, u rasponu od izazovnog do tradicionalnog, sa živopisnim kostimima i osećajem različitosti.
© The Dance Journal

 

 

Prestižna filadelfijska kompanija savremene igre BalletX, ujedinjuje istaknute koreografe sa grupom igrača svetske klase koji otkrivaju nove elemente atleticizma, emocija i gracioznosti. Osnovan 2005. godine od strane Kristine Koks i Matjua Ninana, a sada pod rukovodstvom Koksove kao umetničke i izvršne direktorke, BalletX ispituje granice klasičnog baleta podstičući formalno eksperimentisanje uz očuvanje stroge tehnike. Kompanija je posvećena produkciji novih radova najvišeg kvaliteta, koji oživljavaju zajedničke vizije koreografa i igrača i kultivišu kod publike kolektivni apetit za živopisnom, novom igrom. Od osnivanja trupe, BalletX je proširio svoj repertoar kako bi uključio 65 svetskih premijera sa preko 30 međunarodno priznanih umetnika, poput Matjua Ninana, Džodi Gejts, Treja Mekintajera, Anabel Lopez Očoe i Darela Grand Multrija. Kao rezidentna trupa filadelfijskog Vilma teatra, BalletX predstavlja tri serije nastupa tokom godine i beleži gostovanja na prestižnim festivalima kao što su Vail Dance Festival u Koloradu, Jacob’s Pillow u Masačusetsu, ali i u njujorškim pozorištima poput Džojs teatra i City centra.

 

Preporuka


Program

Kupite ulaznice