Program

Kupite ulaznice

Johanesburg

Dada Masilo i Fabrika igre

9. april 2019. / 20h

Pozorište na Terazijama

10. april 2019. / 20h

Pozorište na Terazijama

Žizela Dade Masilo

 

 

koreografija: Dada Masilo
muzika: Philip Miller
crteži: William Kentridge
asistent režije: David April
dizajn svetla: Suzette le Sueur
kostimi: David Hutt of Donker Nag Helder Dag (Act 1), Songezo Mcilizeli & Nonofo Olekeng of Those Two Lifestyle (Act 2)
trajanje: 75’
premijera: DansensHus, Oslo, 2017
Dada Masilo’s “Giselle” has been commissioned by The Joyce Theater’s Stephen & Cathy Weinroth Fund for New Work, the Hopkins Center, Dartmouth College, Lyon Dance Biennale 2018, Sadler’s Wells. Additional commissioning grant: La Batie-Festival in Geneva. Additional funding from the Samro Foundation.

 

 

…Postavila sam za cilj stvaranje komada koji se ne odnosi na oproštaj, već na ljubav, prevaru, izdaju, bes i slomljeno srce. Nastojala sam se da kreiram novi rečnik pokreta i da poguram sebe u smislu pričanja priče. U tradicionalnom baletu postoji jasna naracija, ali su likovi prilično dvodimenzionalni. Naglasak je na koracima, a ne na jedinstvenoj psihologiji protagonista: Albert i Hilarion kao da žele da podrže žensku ulogu, dok se Žizelina scena ludila oslanja na rasčupanu kosu … Htela sam da uronim dublje, i najvažnije, da kreiram vilise koje su zaista zle…

Dada Masilo

 

 

Dada Masilo je rođena i odrasla u Johanesburgu. Formalnu obuku započinje sa 11 godina, u okviru organizacije Fabrika igre. Sa 19 godina postaje student Scenskih umetnosti u Briselu, gde je ostala dve godine. Nedugo po povratku u Južnu Afriku, 2008. godine dobija prestižnu Standard Bank nagradu za mlade umetnike, u kategoriji umetničke igre. Tri narudžbine Nacionalnog festivala umetnosti rezultirale su njenim komadima “Romeo i Julija” (2008), “Karmen” (2009) i “Labudovo jezero” (2010). Od 2012. godine, njeni radovi se prikazuju širom Evrope. Godine 2016., postavila je i izvodila svoje “Labudovo jezero” u Otavi, Montrealu, Hanoveru, Amherstu i Pitsburgu, završivši sa 6 nastupa u njujorškom Džojs teatru i nominacijom za Nagradu Besi. Iste godine, vratila se u Njujork kako bi predstavila komad “Proleće” u City Centru u sklopu manifestacije Fall for Dance, a šest meseci kasnije je prikazala svoj rad u Galeriji DC Moore. Svoju “Žizelu” je premijerno prikazala 2017. godine u Kući igre u Oslu. Od tada je ovaj Komad izveden na festivalu Kuopio (Finska), Univerzitetu u Johanesburgu, Nacionalnom festivalu umetnosti u Gremstounu, Festivalu Wits 969 u Johanesburgu, bečkom Impulstanz-u, nakon čega slede sezone u Ženevi, Rimu, Ferari, Ređo Emiliji… Krajem 2017, uradila je komad “Odupiranje vremenu”, sa kojim se predstavila u San Francisku, Los Anđelesu, Parizu, Amsterdamu, Berlinu, Atini, Rimu, Njujorku, Pertu, Avinjonu i Beču; dok je sa “Labudovim jezerom” pojavila u Singapuru i širom Nemačke. Tokom 2018, “Žizela” je prikazana u Hanoveru, Njujorku (Džojs teatar), Los Anđelesu (Wallis-Annenberg)…Zajedno sa najboljim igračima Južne Afrike, odabranim na audicijama, Masilo nastupa u sopstvenim komadima. Stalni je umetnik Fabrike igre.

 

 

Fabrika igre je organizacija osnovana 1992. godine u Johanesburgu, sa osnovnim ciljem uspostavljanja doma za umetničku igru. Godine 1994., organizacija se seli iz privremenog objekta u renovirani magacin autobusa, sa velikom baletskom salom i pozorištem od 220 mesta. Smešten u centru, prostor je dostupan igračima i publici iz grada i okolnih naselja. Između 1993. i 2001. godine, Fabrika igre je organizovala 9 godišnjih festivala umetničke igre za Arts Alive, projekat grada Johannesburga. Ovi festivali su bili platforma najšireg spektra igre: kvalitetni međunarodni gosti kao što su Donald Bird/The Group (Njujork), Rosas (Brisel), Skapino balet (Roterdam), profesionalne trupe iz cele Južne Afrike, tercijarni programi igre, grupe igrača iz zajednice, omladinske grupe – pokrivajući stilove od baleta do gumba, od fizičkog teatra do pantsula. Festivali su takođe ponudili obuku mladih pozorišnih tehničara, od kojih su mnogi sada u profesiji. Učešće odabranih omladinskih grupa sa periferije, otkrili su u Fabrici igre brojne mlade talente. Jedna od njih je bila i jedanaestogodišnja Dada Masilo, koja se pojavila sa omladinskom grupom iz Soveta. Na zahtev predvodnika ovih ansambala, pokrenut je program formalne obuke, koji je duže od decenije finansirala Ambasada Holandije. Ono što je počelo kao projekat koji se odvijao jednom nedeljno, razvilo se u intenzivan program od sedam dana u nedelji, gde je oko 60 ljudi mlađih od 18 godina prošlo obuku baleta i savremene igre i izvodilo dela najboljih koreografa Južne Afrike. Fabrika igre je takođe organizovala finansiranje formalnog obrazovanja u Nacionalnoj školi umetnosti i drugim ustanovama koje su nudile kvalitetnu akademsku nastavu. Nakon završetka studija u Briselu, Masilo se vratila u Fabriku igre, gde je postala rezidentni umetnik. Sa takvom pozicijom, imala je pristup studiju i pozorištu, i dobila tehničku i administrativnu podršku kako bi razvila svoju karijeru.

 

 

Dok se zavesa podizala, sedeo sam skrštenih ruku, uveren da ću mrzeti ovu predstavu. Pa… nisam je mrzeo. Dopala mi se. Mnogo!
© Critical Dance
Masilo je skinula prašinu i stvorila sveže likove ubacivši novu kulturu, malo humora i oholosti… Tokom svoje karijere, ona je dosledno dekonstruisala klasične balete kao što su “Labudovo jezero” i “Romeo i Julija”, a u tome je obnovila ideju o vlasništvu nad baletskom zaostavštinom – evropskim, heteronormativnim pričama sa protagonistima koji su žrtve svoje polne pripadnosti, ako su uopšte ljudi. Ona im je oduzela njihove rodoslove, klase, tradicionalne društvene temelje, pompu i okolnosti, vrativši se u bit priče o neuzvraćenoj ljubavi.
© Dance Magazine
Masilina “Žizela” bila je sve ono što čini pozorište! Bogata u metaforama, značenju i suštini…
© Talk of the Town

 

Preporuka


Program

Kupite ulaznice