Program

Kupite ulaznice

Dresden Frankfurt kompanija igre

11. april 2019. / 20h

Sava Centar

12. april 2019. / 20h

Srpsko narodno pozorište, velika scena

Od sada

 

 

koreografija, svetlo, scena, kostim: Jacopo Godani
muzika: Steven Mackey, Physical Property (1992) from the album Short Stories, recorded by the Kronos Quartet
trajanje: 15’
premijera: Frankfurt am Main/Bockenheimer Depot, 2018

 

 

Koreografija je vizuelna arhitektura – konstrukcija koja se čini nekomplikovanom, ali ima neverovatnu količinu informacija u sebi. Tražeći nekonvencionalnu situaciju u kojoj bi se telo izazvalo idejama, Godani razvija sofisticiranu aluziju na geometriju klasične igre iz savremenog mentalnog okvira…

 

Odjeci neumorne duše

 

 

koreografija, svetlo, scena, kostim: Jacopo Godani
muzika: Maurice Ravel, Ondine & Le Gibetfrom Gaspard de la Nuit
klavir: Svjatoslav Korolev
trajanje: 15’
premijera: Frankfurt am Main/Bockenheimer Depot, 2018

 

 

Kompoziciju za solo klavir napisao je Moris Ravel, 1908. godine. Ideju za ovo remek delo je ponudila francuska pesma Alojsiusa Bertranda. Kroz kreaciju neverovatne virtuoznosti, Ravel vraća Bertrandove pesme u život, koristeći inovativnu klavirsku tehniku u klasičnom obliku. Koreografski elementi predstavljaju zajedničku nit, sjedinjujući atmosferu koja prevazilazi vreme i mesto… Godani usavršava pokret u špic patikama dok kreira izuzetnu slobodu unutar određenih estetskih parametara – kao i onih iz klasičnijeg pristupa. Ravelova numera izvodi se uživo.

 

Uzvišeni izazov

 

 

koreografija, svetlo, scena, kostim: Jacopo Godani
muzika: 48nord (Ulrich Müller & Siegfried Rössert)
trajanje: 25’
premijera: Dresden / HELLERAU – European Centre for the Arts, 2017

 

 

Kao davalac oblika koji želi da uvede gledaoce u iskustvo igre, Godani pokušava da pobegne iz zamišljenog, da pređe preko mašte, i na svoj način sačini intrigantnu tamu: oblast u kojoj potencijal isplivava izvan svetlosti… Sa fizičkim intenzitetom, bogat akcijom i egzaktnošću – praktično matematički u svojoj preciznosti, on otkriva suštinu identiteta kompanije. Napuštajući površno i naglašavajući majstorsko poznavanje tehnike, gledalac doživljava koreografiju kao autentičan događaj u pravom smislu te reči.

 

Supported by the city of Dresden and the state of Saxony as well as the city of Frankfurt am Main and the state of Hesse. Company-in-Residence of both HELLERAU – European Centre for the Arts in Dresden and the Bockenheimer Depot in Frankfurt am Main.

 
 

Međunarodno priznat koreograf, Jakopo Godani rođen je u La Speciji, u Italiji, gde je 1984. godine počeo da uči balet i modernu igru u Centru Loredane Rovanje. Tri godine je studirao vizuelne umetnosti u Školi lepih umetnosti u Karari, a 1986. godine je primljen na usavršavanje u međunarodnom centru za igru Morisa Bežara – Mudra u Briselu. Kao profesionalac, Godani je debitovao 1988. godine, nastupajući u nekoliko pariskih trupa savremene igre. U Briselu je 1990. godine osnovao sopstvenu kompaniju i započeo koreografsku karijeru. Od 1991. do 2000. godine, bio je prvi solista u Baletu Frankfurt pod vođstvom Vilijama Forsajta, i istovremeno sarađivao sa ovim koreografom u stvaranju mnogih naslova. Godani je koreografsku karijeru razvijao kreirajući originalna dela za veliki broj svetskih kompanija, kao što su: Kraljevski balet u Londonu, Bajerski državni Balet, Nacionalna kompanija igre iz Madrida, Holandski teatar igre, Kraljevski danski balet, Balet Britanske Kolumbije, Balet Kapitol iz Tuluza, Balet Teatra milanske Skale, Kraljevski flamanski Balet, Finski nacionalni Balet, Balet državne Opere u Berlinu, Sidnejska kompanija igre, Balet izraelske Opere, Suzan Delal Centar, Holandski nacionalni balet, Aterbaleto, Balet Monte Karla, Kompanija Cedar Lake, i mnoge druge. Godani je postao umetnički direktor Forsajt kompanije (kasnije Drezden Frankfurt kompanija igre) početkom sezone 2015/2016. Njegov rad je istovremeno sofisticiran, telesan i sirov. On koristi kolektivnu snagu u formi jednog organizma, na posve artikulisan način. On osmišljava sve segmente dela, od inicijalne koreografije, preko dizajna prostora, objekata, okoline i postavke scene, piše tekstove i koncept za dramaturgiju, stilizuje imidž izvođača osmišljavanjem kostima, stvara i razvoja inovativne načine korišćenja rasvete, video radova i projekcija, kreira i prilagođava muziku za neke od svojih komada… Godani je sastavio tim profesionalaca koji slično razmišljaju, kako bi zajedno, tokom celokupnog procesa razvijali originalne ideje, vođeni kreativnim i inovativnim pristupom koji ima za cilj sagledavanje naprednog savremenog sveta.

 

Drezden Frankfurt kompanija igre deluje podjednako u oba grada, a njen umetnički direktor je međunarodno priznati koreograf Jakopo Godani. Repertoar trupe se sastoji uglavnom od Godanijevih radova. Njegov cilj je produkcija živog inovativnog koreografskog jezika, onog koji zahteva virtuoznost u svom izrazu, postavljajući fizičke izazove pred igrače. Na ovom putovanju, tradicionalno nasleđe umetničke igre spaja se sa savremenim razmišljanjem, što dovodi do kreacije jedinstvenog ansambla. Partneri trupe su oblasti Saksonija i Hese, odnosno gradovi Drezden i Frankfurt na Majni, kao i privatni donator i javni sponzori. Trupa je smeštena u prostorima drezdenskog Evropskog centra za umetnost HELLERAU i frankfurtskog Depoa Bokenhajmer.

 

Preporuka


Program

Kupite ulaznice