Kupite ulaznice

Kan

Kompanija Ervea Kubija

24. mart 2024.

Pozorište na Terazijama

Sol Invictus


koreografija: Hervé Koubi
asistent koreografa: Fayçal Hamlat
muzika: Mikael Karlsson, Maxime Bodson, Ludwig Van Beethoven, Steve Reich
dizajn svetla: Lionel Buzonie
kostim: Guillaume Gabriel
umetnički savetnik: Bérengère Alfort


trajanje: 60’
premijera: Pavillon Noir/Ballet Preljocaj, Aix en Provence, 2023


produkcija: Compagnie Hervé Koubi
koprodukcija: Les Ballets de Monté-Carlo, Le GRRRANIT-Scène Nationale de Belfort, La Barcarolle-Scène conventionnée de Saint-Omer, L’Empreinte-Scène Nationale Brive–Tulle, Centre Chorégraphique National de Biarritz, BCMO Pole chorégraphique de Calais, Théâtre de Grasse - Scène conventionnée d’intéreêt National, Ville de Cannes / supported by: L’Esplanade du Lac de Divonne-les bains, Conservatoire de Calais, Le Channel Scène Nationale de Calais, supported by Spedidam


igrači: Ilnur Bashirov, Francesca Bazzucchi, Badr Benr Guibi, Joy Isabella Brown, Denis Chernykh, Samuel Da Silveira Lima, Youssef El Kanfoudi, Mauricio Farias Da Silva, Abdelghani Ferradji, Elder Matheus Freitas Fernandes Oliviera, Hsuan-Hung Hsu, Pavel Krupa, Ismail Oubbajaddi, Ediomar Pinheiro de Queiroz, Allan Sobral Dos Santos, Karn Steiner, Anderson Vitor SantosZa život ispunjen razumevanjem radosti... da igramo... zajedno. „Sol Invictus“ je za mene kao preporod. Novo otkrivanje vitalnih podsticaja. Povratak u detinjstvo i sve što nas okružuje. Za mene su igra i ljubav isto... Želim da govorim o svetlosti, uzajamnoj podršci, solidarnosti, vezama, onim vezama koje nas spajaju sa životom. Pozivam na pozornicu ceo svet, oslobođen od pravopisa želim da stvorim koreografski jezik koji prevazilazi granice, estetiku, jezike... Želim pokret koji se osmehuje, igru koja dolazi iz srca, usta, bokova, koja nastaje pod stopalima na užarenom podu. Želim da od scene napravim igralište beskrajnih mogućnosti. Postoji hitna potreba da se ujedinimo i inspirišemo nadu. Tako će nastati pokret po krugu i spirali. Te spirale uzdižu svakog od nas zahvaljujući zajedništvu, zahvaljujući onom Drugom. Sve ovo je deo obreda koji ćemo iznova izmišljati i obnavljati na svakom nastupu kako bi proslavili činjenicu da smo živi. Obred divljenja životu. Obred u zajedništvu koje može zaustaviti ratove i otvoriti vrata čovečanstvu svesnom da je bez odlaganja potrebno brinuti o životu.
Hervé KoubiPoreklom iz Alžira, doktor farmacije Erve Kubi odlučio je da usmeri svoju pažnju na karijeru koreografa, i tako započeo studije na Univerzitetu Eks-Marseja. Školovanje nastavlja u Međunarodnom centru za igru sa Rozele Hajtauer u Kanu, a kasnije u Operi u Marseju. Godine 1999, pridružuje se Nacionalnom koreografskom centru Nanta, a kasnije počinje saradnju sa Nacionalnim koreografskim centrom u Kanu i briselskom trupom Thor. Kubi je svoj prvi komad “Golem” napravio 2000. godine. Od tada su usledili brojni uspešni projekti i naslovi. Izuzetne rezultate ostvario je sa igračima iz Alžira i Burkine Faso, koji sa njim rade od 2010. godine. Danas je Erve Kubi stalni gost profesionalnih škola umetničke igre širom Francuske, ali i u inostranstvu. Od 2014. godine je na poziciji saradnika koreografa u Višoj nacionalnoj školi igre u Kanu i Višoj nacionalnoj školi igre u Marseju. Od 2015. godine je asistent koreografa na Konzervatorijumu za umetničku igru u gradiću Briv La Gajar. Francuski Orden reda Viteza umetnosti, Kubiju je 2015. godine uručila Brižit Lefevr. Na Beogradskom festivalu igre predstavio je svoje antologijske komade “Varvarske noći” i “Šta dan duguje noći”.Ako gospodin Kubi može da napravi svetove toliko primamljive kao ovaj koji je stvorio ovde, onda je on značajan dodatak svetu igre.
© The New York Times

Preporuka