Gauthier Dance

Štutgart, Nemačka

28.3.2019. | 20 h | Opera Madlenianum
Ulaznice

Poklon

 

 

koreografija, režija, scena, kostim, dizajn rasvete: Itzik Galili
izvođač: Eric Gauthier
muzika: Claude Debussy, Jonny Greenwood, Gavin Bryars, Aaron J. Kernis, Peter Sculthorpe, Jaques Brel, Stephan M. Boehme, Eric Gauthier
dizajn zvuka, video: Stephan M. Boehme
dramaturgija: Esther Dreesen-Schaback
kamera: Rainhardt Albrecht-Herz/Jens Hürkamp
asistent koreografa: Elisabeth Gibiat
umetničko vođenje: Egon Madsen
trajanje: 65’
premijera: Theaterhaus Stuttgart, 2018
produkcija: Theaterhaus Stuttgart

 

 

Od trenutka kada dopire njegovo sećanje Erik Gotije je voleo igru i scenu. Strast je delovala kao večna, prirodna kao uzdah. Samo su se prilike menjale tokom godina, kao što se menjao i sam život. Ovih dana, umetnički direktor trupe Štutgartskog teatra, nije samo zadužen za svojih 16 igrača. Obzirom da ima suprugu i troje dece, porodica je na prvom mestu. U ranim četrdesetim, on je odlučio da aktivno odgovori na izmenjenu situaciju, i potraži nove umetničke horizonte. Za poslednji nastup kao igrača, kreiran je komad koji potpisuje njegov prijatelj, poznati koreograf Icik Galili. Naslov je namerno dvosmislen. Na engleskom reč “gift“ znači poklon ili talenat, a na nemačkom: otrov. Tako se predstava kreće između dva ekstrema. Jer ako nas život u svom usijanju nečemu uči, onda su to blagoslov i prokletstvo. Nije retkost da jedan ljudski talenat ima tendenciju da drugim prepreči put… Kada je bio u srednjim dvadesetim godinama, Erikov bend se borio sa paralelnim angažmanom u Štutgart baletu. Sa 30, kada je odjednom dobio šansu da postane direktor kompanije, ponestalo mu je vremena za sopstvene uloge. Samo par godina kasnije kada je postao otac, učio je balansiranje između porodice i posla. Ta veština je postajala komplikovanija usled rastućeg međunarodnog uspeha trupe Gauthier Dance. Sa novom produkcijom, Erik pokušava da razmisli o tome ko je on zaista. Igrač, koreograf, pevač, umetnički direktor, prezenter? Na tom putu pridružio mu se Icik Galili – umetnik koji kombinuje koreografsko umeće sa psihološkom osećajem pozorišnog reditelja. Zajedno, oni otpočinju jedinstveno putovanje, koje je sve osim šetnje po parku… “Poklon“ je način da se zahvale – umetnosti, životu i ljubavi. A kada se igrač poslednji put pokloni, biće to emotivan trenutak. Ipak, možemo biti sigurni da neće okrenuti leđa sceni. Za njega ima još posla!

 

 

Rođen u Montrealu, Erik Gotije je prva baletska znanja stekao u školi Velikog kanadskog baleta u svom rodnom gradu, a potom nastavio u Nacionalnoj baletskoj školi u Torontu, gde je takođe imao časove muzike i pevanja. Godine 1995, postaje pripravnik Nacionalnog baleta Kanade pod vođstvom Rida Andersona. Kada je Anderson imenovan za direktora Štutgart baleta (1996), pozvao je Gotijea da zaigra u tom ansamblu. Godine 2000, Gotije je imenovan za demi-solistu, a dve godine kasnije unapređen je u solistu. U Štutgartu je igrao brojne klasične i neoklasične uloge, uključujući dela Aštona, Balanšina i MekMilana. Međutim, njegove sposobnosti savremenog igrača primećivao je svaki koreograf koji je radio sa trupom u Štutgartu, od 1996-2006. godine. Za deset godina, Gotje je bio deo skoro svake originalne postavke ili premijere, imajući mogućnost da direktno sarađiuje sa impresivnom listom međunarodno priznatih koreografa poput Nojmajera, van Manena, Kilijana, Duata, Lajtfuta, Šolc i Kudelke. Posebno se istakao kao izvrsni izvođač radova Vilijama Forsajta, pa je igrao u pet njegovih baleta i često radio sa ovim američkim koreografom u Štutgartu i Frankfurtu. Tokom angažmana sa Baletom Štutgarta, Gotije je takođe inspirisao brojne autore koji su stvarali uloge za njega, posebno Kristijana Špuka, bivšeg rezidentnog koreografa Štutgart baleta i sadašnjeg umetničkog direktora Baleta u Cirihu. Ostali koreografi koji su stvarali uloge za Gotijea su Mauro Bigonceti, Icik Galili, Margarit Donlon, Danijela Kurc, Nikolo Fonte, Daglas Li, Mark Spredling, Paskal Tuzo, Trej Mekintajer i mnogi drugi. Gotije je 2005. godine debitovao kao koreograf u prestižnom programu “Mladi koreografi“ u Štutgartu. Godinu dana kasnije je pozvan na istu smotru sa komadom “Balet 101“, koji je osvojio sjajne kritike kao i nagradu publike na 21. Međunarodnom koreografskom takmičenju u Hanoveru. Ubrzo nakon napuštanja Štutgart baleta, Gotije je 2007. godine igrao zajedno sa legendarnim baletskim igračem Egonom Madsenom u komadu “Don Q. “ Kristijana Špuka, kreiranoim za Theaterhaus Stuttgart. Svetska premijera je bila “senzacionalni uspeh” po rečima kritičara časopisa Ballet-Tanz. “Don Q. “ je gostovao na Austriji, Italiji, Španiji, Luksemburgu, Koreji i Nemačkoj, ali i na Beogradskom festivalu igre. Godine 2015, Gotije je predstavio svoju ideju o bijenalnom međunarodnom festivalu igre u trajanju od tri nedelje pod nazivom COLORS, koji je oduševio publiku i pretvorio štutgardski Theaterhaus u kuću igre.

 

 

Gauthier Dance / Kompanija igre Teatherhaus-a iz Štutgarta je mlada, dinamična kompanija od 16 individualnih, svestranih igrača, koju vodi igrač, koreograf i muzičar Erik Gotje. Trupa donosi savremene postavke Gotjea i poznatih koreografa kao što su Mauro Bigonceti, Vilijam Fosajt, Jirži Kilijan, Icik Galili, Pol Lajtfut i Sol Leon, Hans van Manen… Predstavljena 2007. godine, trupa se na nemačkoj sceni afirmisala rekordnom brzinom, postajući polako i međunarodni brend. Tokom prvih godina, uspeh se zasnivao na originalnim, duhovitim komadima koji su privukli mladu publiku. Danas je program namenjen svima, nudeći širok izbor stilova i raspoloženja. Pored više od stotinu nastupa godišnje, Gauthier Dance sprovodi obimni program edukacije i društvene odgovornosti, prvi projekat ove vrste u Nemačkoj: Gauthier Dance Mobile. Cilj projekta je da prikaže savremenu igru u kulturnim centrima namenjim mladoj populaciji, ali i u bolnicama i domovima za stare, sa prilagođenim repertoarom koga čine dela koja se mogu prikazati kroz kratke performanse. Pozorišna kuća Štutgarta, osnovana 1985. godine, jedinstven je kulturni centar koji uključuje pozorište, muziku, igru, kabare, komediju, literaturu, političke diskusije i brojne programe na ukupno četiri scene. Theaterhaus ima dugu tradiciju proizvodnje i predstavljanja umetničke igre, još od legendarne saradnje balerine Marisje Hajde i igrača i koreografa Ismaila Iva. Ovaj teatar je takođe oduvek bio i nastavlja da bude mesto za alternativnu scenu umetničke igre u Štutgartu, a Gauthier Dance je prva stalna trupa umetničke igre u okviru ovog teatra.