Kupite ulaznice

Geteborg

Kompanija igre Opere Geteborga

9. i 10. mart 2024.

Srpsko narodno pozorište, Novi Sad, velika scena

Proklizavanje


koreografija: Damien Jalet
asistent koreografa, gost igrač: Aimilios Arapoglou
muzika: Christian Fennesz
dodatna muzika: Marihiko Hara
dizajn scene: Jim Hodges and Carlos Marques da Cruz
dizajn kostima: Jean-Paul Lespagnard
dizajn rasvete: Joakim Brink


trajanje: 45’
premijera: GöteborgsOperans Danskompani, 2017Apsolutni hit „Proklizavanje” se izvodi na 34° nagnutoj podlozi i uvodi izvođače u stanje izvan ravnoteže. Sila gravitacije pokreće igru, dok nagib pojačava lančane reakcije zapanjujućih, moćnih i pokretnih slika.Jedan izvanredni master piece geteborške trupe!
© Göteborgs-PostenDamijen Žale je francusko-belgijski slobodni koreograf i izvođač. Kao najbliži i najpostojaniji saradnik Sidija Larbija Šerkauija, od 2000. godine je nastupao u najvažnijim predstavama kompanija Les Ballets C. de la B., Toneelhuis i Eastman vzw. Žale i Šerkauji su 2002. godine kreirali komad “d’avant” za Kompaniju Saša Valc i gosti, a zajedno potpisuju i „Babel” (2011). U saradnji sa Šerkauijem i Marinom Abramović, Žale je 2013. godine napravio novu verziju „Bolera” za Balet pariske Opere. Kostime je dizajnirao Živanšijev umetnički direktor Rikardo Tiski, a spisak od 11 igrača činile su i zvezde poput Oreli Dipon, Mari Anje Žijo i Žeremija Belenžara. Sarađivao je sa koreografima Vimom Vandekejbusom („Dan raja i pakla”), Akramom Kanom (za koga je osmislio solo u komadu “Desh”) i Ernom Omarsdotir („Crna srž” za Chunky Move). Poznato je i njegovo delo „Tri čarolije” iz 2008. godine za Međunarodni festival umetnosti u Tokiju, sa igračicom Aleksandrom Žilber i kompozitorom Kristijanom Fenesom. Ostvario je koreografsku instalaciju „Meduze” u pariskom Luvru, 2013. godine, sa više od 30 umetnika različitih disciplina. Godine 2014., kreirao je solo predstavu za igrača Akaša Odedru. Žale je ostvario brojne saradnje sa priznatim umetnicima različitih disciplina: vizuelnim umetnicima Entonijem Gormlijem i Džimom Hodžisom, pozorišnim rediteljem Arturom Nozicjelom, muzičarima Lady i Bird (opera „Crvene vode”) i Florence+The Machine, ali i fotografom Nikom Najtom, modnim dizajnerima Bernardom Vilhelmom i Huseinom Šalajanom, filozofom Đorđom Agembenom i muzičarem Stefanom Skodanibijom. Kreirao je komad „Jama” za Škotski teatar igre (2015), koji je predstavljen i na Beogradskom festivalu igre. Sa rediteljem Žilom Delmasom potpisao je film „Skeledžija”, uz ekskluzivno učešće Marine Abramović i kompozitora Rijučija Sakamota. Ovaj film se prikazivao tokom čitavog venecijanskog Bijenala u Palati Fortuni, 2017. godine. Nakon rezidencije u Kjotu, uz japanskog vizuelnog umetnika Koheja Navu, Žale je napravio „Vessel“. Kasnije je potpisao koreografske sekvence filma „Suspiria“ u režiji Luke Gvadanjina, sa Tildom Svinton i Dakotom Džonson u glavnim ulogama. Svoju prvu operu „Peleas i Melisanda“ uradio je 2018. godine zajedno sa Šerkauijem i Abramović, u Operi u Antverpenu. Rezidentni umetnik Teatra Šajo u Parizu postao je 2019. godine. U tom periodu, bio je i Madonin kreativni savetnik za njenu prvu pozorišnu turneju „Madame X“. Nedavni projekti uključuju komad „Magla“ za NDT 1 i „Planeta“ u pariskom Teatru Šajo (2021), oba u saradnji sa Kohej Navom. Francuska vlada proglasila je Žalea za Viteza umetnosti i književnosti.SAABA


koreografija: Sharon Eyal
saradnik u kreaciji: Gai Behar
asistent koreografa: Rebecca Hytting
dizajn kostima: Maria Grazia Chiuri for the House of Dior
muzička kompozicija: Ori Lichtik
dizajn rasvete: Alon Cohen
dodatna muzika: Hold you down by Daniel Stanfill, Nate Mercereau och Michael Milosh (Rhye), Hayaty by Mohammed Abdel Wahab, Chant et Sanza, by Jean Nkoulou och Homere Zambo (Patrice och Leontine Mboumba), From the and 15, by Avaq, Station to Station, by Erin Elisabeth Birgy (Mega bog)


trajanje: 45’
premijera: GöteborgsOperans Danskompani, 2021Zanosna igra se sučeljava sa snažnim kreativnim stavom jedinstvene izraelske umetnice Šaron Ejal. Njen prepoznatljiv stil ima hipnotišuću, pulsirajuću moć koja je prepoznatljiva svakome ko je ikada imao priliku da otkrije njen rad. Međunarodno priznata, ona je prava kraljica misterioznog univerzuma. Za komad “SAABA”, ujedno svoju treću postavku za trupu iz Geteborga, Ejal je na dizajnu kostima sarađivala sa Marijom Gracijom Kjuri, kreativnom direktorkom brenda Dior.Hipnotišuće samouvereni igrači.
© Svenska Dagbladet


Čista, briljantna igra!
© Göteborgs-PostenIgračica i koreografkinja Šaron Ejal je rođena u Jerusalimu. Igrala je sa Kompanijom Batševa od 1990- 2008. godine, i počela da stvara komade u okviru projekta „Batševini igrači kreiraju”. Radila je kao saradnik umetničkog direktora ove trupe (2003-2004), a zatim kao stalni koreograf (2005-2012). Tokom 2009. godine, počela je da kreira za trupe širom sveta: „Killer Pig” (2009) i „Corps de Walk” (2011) za Carte Blanche iz Norveške; „Too Beaucoup” (2011) za Hubbard Street Dance iz Čikaga i „Plafona” (2012) za Kompaniju igre iz Oldenburga. Trupu L-E-V osniva 2013. godine, zajedno sa svojim dugogodišnjim saradnikom Gajom Beharom. Sledi uspeh njihovih komada „Crno bez naslova” i “Autodance” za Kompaniju igre Opere Geteborga, ali i radovi za Državni balet Berlina, Holandski teatar igre, Balet pariske Opere, Kraljevski balet Švedske, TanzMainz…Šaron Ejal je dobitnica mnogih priznanja, uključujući Nagradu Ministarstva kulture Izraela (2004) za mlade stvaraoce, Landau nagradu za scenske umetnosti (2009) i titulu Izabranog umetnika Fondacije za kulturnu izuzetnost Izraela (2008). Njeni komadi su više puta sa uspehom izvođeni na Beogradskom festivalu igre, a 2017. godine joj je uručena festivalska Nagrada Jovan Ćirilov.

Preporuka