Kupite ulaznice

Hag

Holandski teatar igre

24. mart

Sava Centar

Nesrećan slučaj

 

koreografija, scena, kostimi: Sol León & Paul Lightfoot
muzika: Pérez Prado: Mambo no. 8, Muchachita, Always in my heart; El Vengador; Caballo Negro; Alberto Dominguez: Frenesi; Ray Barretto: El Watusi; Trio Los Panchos: Perfidia; Augustin Lara: Maria Bonita. © Peer Music Classical, Hamburg / Albersen Verhuur B.V., ‘s-Gravenhage
dizajn svetla:Tom Bevoort
trajanje: 22’
premijera: Lucent Danstheater, The Hague, 1998

 

Kao jedan od glavnih stubova u opusu Leonove i Lajtfuta, ovo delo je nastalo u periodu kada je Sol bila u sedmom mesecu trudnoće sa njihovom ćerkom. Neočekivani pokreti na meksičku mambo muziku ukazuju na stalno osluškivanje tenzije između satiričnih i klasičnih trenutaka.

 
 

“Nesrećan slučaj” je prilično srećan slučaj. Lica obojenih u belo, sa crvenim usanama, pet igrača u komadu Lajtfuta i Leon se kreću, uvijaju i njišu poput likova iz crtanog filma uz melanholične melodije i latino bitove, dok se njihovi izrazi pretvaraju u prave hiperbolične ekspresije. Klovnovski izraz i suludi gestovi, začinjeni i osvežavajući… Lagano je. Zabavno je.
© The Brooklyn Rail
Smešno, teatrelno i nadasve humano!
© CriticalDance.com

 

Govorimo mračne stvari

 

koreografija, scena, kostimi: Marco Goecke
muzika: Franz Schubert: Trio, Nocturne in e flat, opus 148, D. 897; Placebo: Song to Say Goodbye, Slave to the Wage, Loud like Love. © BMG Rights Management (UK) Ltd.; Alfred Schnittke: Piano Quintet, part 2: In tempo di Valse © Peters Edition, Leipzig / Albersen Verhuur B.V. ‘s – Gravenhage
muzički savetnik: Jan Pieter Koch
dizajn svetla: Udo Haberland
trajanje: 29’
premijera: Zuiderstrandtheater, The Hague, 2017

 

Gekeov novi komad za NDT počinje kroz susrete koreografa i igrača u baletskom studiju. Njihovi sastanci izgledaju nevažni, ali istovremeno su važniji od bilo čega drugog; mladi, nevaljali i zli, razigrani i pankerski. “Danas, moja osećanja pripadaju igračima, više nego ikada ranije”, kaže Geke. Treptaj oka, pogled, naizgled kratak gest. Samo trenutak ili priča? Ostaje suza na iščupanoj trepavici. Kako da budemo bliži? Leptir koji na sekund zastane pre nego što odleti. Zvuci Šuberta i Šnitkea… Pantalone sa zvončićima, i ton koji ometa muziku. Geke: “Igrači me odmah razumeju. Ne postoji granica, oni žele izazove.” Kreću se brzo, virtuozno, gestikuliraju na specifične načine, nesvesni i samouvereni i – bilo da je solo, duet ili ansambl – komuniciraju na Gekeovom jeziku, kao da nikad nisu učili drugi. Tama ispričana, bez reči.

 

Nadja Kadel

 
 

Nemac, Marko Geke je 1988. godine završio školovanje na minhenskoj Baletskoj akademiji, a 1995. diplomirao na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu. Bio je angažovan u Državnoj operi Berlina i u Hagen teatru. Od 2005. godine je bio stalni koreograf Štutgart baleta, od 2006-2011. je radio sa Skapino baletom, a od 2013. godine je koreograf saradnik Holandskog teatra igre. Tokom 2015., njegov komad “Tanka koža” kreiran za NDT 1, nominovan je za holandsku Nagradu Labud u kategoriji ‘najimpresivnije koreografije’. Godine 2018., nominovan je za Benoa nagradu za komad “Govorimo mračne stvari” kreiran za NDT 2.

 
 

Srebrne rese koje se njišu sa gotovo svih pantalona, slute na anđeoska krila i pojačavaju opojnu atmosferu.
© de Volkskrant
Kakav fascinantan komad, ponovo.
© NRC

 

Suptilna prašina

 

koreografija, dekor: Sol León & Paul Lightfoot
muzika: Johann Sebastian Bach: Cantata #12, Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen – BWV 12; Cantata #150, Nach Dir, Herr, Verlanget, Mich – Sinfonia – BWV 150; Toccata in C Minor – BWV 911; Prelude & Fugue in D Minor – BWV 851; arranger Alexander Raskatov ©Internationale Musikverlage H. Sikorski, Hamburg/ Albersen Verhuur B.V., ’s-Gravenhage; Cantata #152, Tritt Auf Die Glaubensbahn – Concerto – BWV 152; Violin Concerto #2 In E. Adagio – BWV 1042-2; Bach Goldberg Variations Aria – BWV 988; arranger Victor Kissine © Schott Music International, Mainz/AlbersenVerhuur B.V., ’s-Gravenhage. Sleep Whales by Nature Sounds
dizajn svetla: Tom Bevoort
kostimi: Joke Visser, Hermien Hollander
video: Sol León, Paul Lightfoot, Rahi Rezvani
trajanje: 28’
premijera: Zuiderstrandtheater The Hague, 2018

 

Nećemo odustati od istraživanja. I kraj našeg ukupnog istraživanja biće kada stignemo tamo gde smo počeli i po prvi put otkrili to mesto.

 

T.S.Elliot

 
 

Bilo je to 2001. godine kada smo poslednji put radili sa beskrajnom muzikom J.S.Baha. Njegov uticaj na jedan period našeg opusa bio je važan, stoga je naša odluka o povratku tom putovanju bila jasna i svesna. Skoro sva Bahova dela koja smo prikupili za ovaj komad su transkripcije ili tumačenja njegove veličanstvene muzike. Njegov izvor ostao je netaknut, a ipak promenjen, transformisan. Transformacija igra ključnu ulogu u svim našim životima na mnogim nivoima, bilo da je fizička, emocionalna ili duhovna. Naš rad ostaje apstraktan, ipak, nema čistijeg načina upoređivanja naše koreografske dualnosti sa konceptom prirodnog instinkta i intelektualne misli koji mutiraju kako bi se proizveo treći elemenat sastavljan od obe strane. Simbioza. Smatrali smo da ovaj komad treba čvrsto da se drži kvaliteta ovih mladih i talentovanih umetnika. Nadamo se da će im omogućiti da rastu i da se promene kroz vraćanje korenima, plivanje po krugovima, ponovno povezivanje sa prirodom, gde ćemo svi sresti izvor koji strpljivo čeka.

 

Sol León & Paul Lightfoot

 
 

Sve je ekstremno vešto, virtuozno i estetično.
© de Volkskrant

 
 

Sol Leon (Španija) i Pol Lajtfut (Engleska) počeli su da kreiraju zajedno za Holandski teatar igre 1989. godine. Od tada su stvorili više od pedeset komada za ovu trupu. Godine 2002, imenovani su za njene stalne koreografe. Zajedno su osvojili prestižne nagrade, kao što su Benoa nagrada i Nagrada Herald Arhangel. Leonova se pridružila trupi NDT 2 nakon što je diplomirala na Nacionalnoj baletskoj akademiji u Madridu, 1987. Dve godine kasnije nastavlja da igra za NDT 1, i to remek dela Jiržija Kilijana, Hansa van Manena, Matsa Eka i Ohada Naharina. Od 2003. godine se potpuno posvetila koreografiji, a 2012. godine je postala umetnički savetnik Holandskog teatra igre. Pol Lajtfut je studirao na Kraljevskoj baletskoj akademiji u ​​Londonu. Godine 1985. pridružio se trupi NDT 2, a dve godine kasnije ansamblu NDT 1, gde je igrao do 2008. godine. Tokom igračke karijere, Lajtfut je počeo da se počeo da se bavi koreografijom, i zajedno sa Leonovom stvorio brojne komade. Lajtfut je postao umetnički direktor NDT-a 2011. godine.

 
 

Holandski teatar igre je nastao 1959. godine, kada je 22 ljudi napustilo Holandski nacionalni balet. Obuzeti strašću i željom da igri daju lični pečat, pobunjenici pod direkcijom Karela Birnija i Bendžamina Harkervija, počeli su da grade drugačiji repertoar. Od tada, pa do danas, odnosno skoro šezdeset godina, Holandski teatar igre zadržava poziciju jedne od vodećih trupa umetničke igre u svetu. Bogat repertoar potpisuju veliki majstori koreografije Jirži Kilijan i Hans van Manen, kao i stalni koreografi Sol Leon i Pol Lajtfut, gostujući koreograf Kristal Pajt i Marko Geke, i mnogi drugi izuzetni stvaraoci poput Ohada Naharina, Hofeša Šehtera, Edvarda Kluga i Šaron Ejal. Tokom godina, a posebno u periodu kada je Kilijan bio umetnički direktor trupe, NDT je pokrenuo pionirski posao u oblasti savremene igre. Postavke originalno kreirane za ovu kompaniju i dalje se igraju u celom svetu. Brojni igrači i koreografi koji su karijeru započeli u ovoj trupi, izgradili su svoje kompanije. To je način na koji je Holandski teatar igre širio uticaj. Pod upravom umetničkih direktora Sol Leon i Pola Lajtfuta, NDT nastavlja da niže uspehe širom sveta. Uživajući u svojoj tradiciji, kompanija hrabro korača u budućnost sa svoje dve trupe, odnosno dve generacije igrača.

 

Holandski teatar igre 1
Glavna trupa je nastala 1959. godine i broji 28 igrača, starosnog doba između 23 i 40 godine, a svaki igrač poseduje jedinstvene kvalitete i izraziti stil. Ovi fenomenalni umetnici i savršen repertoar koji donose, privlače publiku i pune sale širom sveta.

 

Holandski teatar igre 2
Trupa je osnovana 1978. godine, za mlade dolazeće talente, koji več poseduju neverovatnu tehniku, ali i beskrajnu energiju. Trenutno se sastoji od 16 igrača, do 23 godine starosti. NDT 2 je revolucionarni rasadnik talenta, trupa koja izvodi repertoar etabliranih, ali i dela novih koreografa.

 

Preporuka