Program

Kupite ulaznice

Firenca

Komoko

28. mart 2024.

Zvezdara teatar

Lutak


koncept, koreografija: Sofia Nappi i igrači
asistent koreografa: Adriano Popolo Rubbio
dizajn kostima: Judith Adam
dizajn svetla: Alessandro Caso
dizajn zvuka: Ed Mars


izvođači: Arthur Bouilliol, Leonardo de Santis, Gregorio Dragoni, Glenda Gheller, India Guanzini, Paolo Piancastelli, Julie Vivès


trajanje: 65’
premijera: Schauspiel Köln, 2024


koprodukcija: Burghof Lörrach (DE), Danse Danse Festival Montreal (CA), Escher Theater (LU), MART Foundation (US), Roxy Ulm (DE), Tollhaus Karlsruhe (DE), Shauspiel Koln (DE), Sosta Palmizi (IT), Theater Winterthur (CH)
menadžment turneje: ecotopia dance production, with the support of ResiDance - action of Network Anticorpi XL (CLAPS Network Lombardia, Capotrave/Kilowatt)Novo delo Sofije Napi inspirisano je Pinokijem, a tema metamorfoze drvenog lutka jeste centralna tema: kako se ova spora transformacija odvija? U slikama apstrahovanim iz komedije dell’arte, umetnica se pita da li fantastična bajka o lažima koje se kažnjavaju, i koju obožavamo da čitamo svojoj deci, možda i nije priča za najmlađe? Kada je bila dete, ona se plašila ove priče. Uz svu svoju bajkovitu duhovitost, knjiga Karla Kolodija objavljena pre 140 godina u Sofijinoj rodnoj Firenci, ima mračnu, melanholičnu stranu. Književni kritičar Alberto Asor Rosa istraživao je Kolodijev roman: da li se drveni lutak, kako bi postao čovek potpuno odriče sebe? Ne gubi li svoju nevinost, svoju impulsivnost, neprestano primoran da uči iz kazni? Nije li, ukalupljen od strane društva, Pinokio morao da odustane od svoje buntovne volje? Sa svakim novim susretom i novom avanturom, ponavljaju se različiti stadijumi iskušenja – krivica – kazna – spasenje. Na kraju, tužni lutak prihvata moralne principe ljudskog društva.Italijanska koreografkinja i igračica Sofija Napi je diplomirala pri njujorškom Teatru Elvina Ejlija, a svoja znanja produbljivala na međunarodnoj sceni. Kontakt sa Kompanijom Hofeša Šehtera i izučavanje Naharinovog Gaga pokreta, odigralo je važnu ulogu u njenom umetničkom razvijanju. Napi je jedna od osnivača i umetnička direktorka trupe Komoko. Već sa prvim kratkim radovima za Komoko, ona je zavredela važna priznanja. Kompanija je polako krčila internacionalni put, kroz nastupe na scenama u Nemačkoj, Americi, Meksiku, Holandiji, Izraelu, Španiji, Belgiji, Mađarskoj, ali i na brojnim italijanskiim festivalima i pozornicama, uključujući i venecijansko Bijenale. Tokom 2022. godine, nastalo je njeno prvo celovečernje delo za Komoko, kvintet “Ima” koji se danas izvodi na scenama širom sveta. Napi paralelno razvija svoj put nezavisne umetnice, kreirajući za prestižne baletske i savremene trupe. Tako je 2021. godine nastao “Holelah” za Državni balet u Manhajmu. Premijera predstave “Tagada” dogodila se 2023. godine za Državni balet Hanovera pod direkcijom Marka Gekea. Za Škotski teatar igre je napravila “Lutajući oblak”, dok je za Introdans kreirala inkluzivni komad “Kemet”. Holandski teatar igre je naručio njen sledeći rad, a premijera je zakazana za 2024. godinu. Istovremeno, ona radi na unapređenju profesionalog usavršavanja na njujorškom Univerzitetu umetnosti, u Centru Micadanses pri pariskom Le Carreau du Temple, u amsterdamskom Henri Jurens studiju, u studijima Slon u okviru Blek boksa i Danza180 u Madridu, u Tancpunktu u Hanoveru, pri rimskom fakultetu D.A.F., u trupama Balet Toskane i Opus balet u Firenci, uključujući uvek igrače svoje trupe.

Preporuka