#enjoylife

Program

Kupite ulaznice

Kupovinom ulaznica sa Visa karticom,
ostvarujete 20% popusta.

Online prodaju
omogućila

Amsterdam

Kompanija Jakopa Alboma

21. mart 2021. / 20h

Opera Madlenianum

22. mart 2021. / 20h

Opera Madlenianum

Zbog pandemije Korona virusa, predstava “Životni prostor” Kompanije Jakopa Alboma iz Amsterdama, koja je bila zakazana za 23 i 24.3.2020. u Operi Madlenianum, pomera se na 21. i 22.3.2021. Kupljene ulaznice važe za nove termine (23.3.2020. za 21.3.2021, a 24.3.2020. za 22.3.2021.)


Životni prostor

režija: Jakop Ahlbom
dramaturgija: Judith Wendel
muzika: Alamo Race Track
dekor: Douwe Hibma and Jakop Ahlbom
tehnički tim: Allard Vonk, Yuri Schreuders, Michel van der Weijden
rekvizita: Rob Hillenbrink/Robs propshop
frizura, šminka: Anabel Urquijo Claveria
scenografija: Sanne Peper
poslovni direktor, međunarodni plasman: Marc Pil
uz podršku: Wilma Kuite/Alles voor de Kunsten en Remco Gianotten

trajanje: 65’
premijera: Sadler’s Wells Theatre, London, 2017

izvođači: Jakop Ahlbom/Yannick Greweldinger, Silke Hundertmark/Jagoda Bobrowska, Reinier Schimmel, Leonard Lucieer, Empee Holwerda


Dva muškarca žive zajedno u maloj sobi. Na genijalan način, oni rešavaju problem nedostatka prostora. Sav nameštaj ima višestruke funkcije: krevet je ujedno i klavir, a polica za knjige služi kao frižider. U odsustvu žena, par kreira mehaničku čistačicu. Međutim, uskoro postaje jasno da čistačica neće tiho obavljati svoje poslove. Lutka ima svoje stavove, pa napetost raste i soba postaje sve manja. Najnoviji izum dvojice stanara, vodi ih u sunovrat. Komad je inspirisan opusom Bastera Kitona, glumca i reditelja koji je obeležio dvadesete godine prošlog veka. Kiton je bio pionir lake komedije i fizičkog teatra, a neme filmove u kojima je igrao, pratila je živa klavirska muzika. Ovaj komad se zato izvodi uz pratnju Ralfa Maldera i Leonarda Lusijea iz benda Alamo Race Track.


Jakop Albom je rođen u Švedskoj. Početkom devedesetih se seli u Holandiju gde studira pantomimu u Amsterdamskoj školi umetnosti. Nakon diplomiranja 1998. godine dobio je nagradu Top Naeff za najperspektivnijeg studenta. Primećen je njegov dar za koreografiju, poetičnost i sposobnost da kod svojih igrača oslobodi energiju, hrabrost i telesnost. Po završetku studija, sarađivao je sa brojnim pozorišnim reditaljima i koreografima kao izvođač, koreograf i reditelj. Na kreiranju svog prvog komada u okvuru sopstvene trupe, počeo je da radi 2000. godine.Predstava počinje prilično sporo i pomalo suviše samo-svesno nadrealno, a onda dobija i zamah i fizičku potporu, koja traje sve do poslednjih zadivljujućih sekvenci. Podjednako osmišljeno i uznemirujuće, na način koji ističe komediju kroz sliku i asocijaciju... Kada par u belom pokuša da modifikuje lutku, njihova operacija izgleda kao eksperiment Jozefa Mengela. Podela uloga je sjajna...
© The Guardian

Vidimo delirijum koji ključa, dok se vrata okreću po svojim osama, sofe gutaju ljude, a zidovi se otvaraju kao krateri. Do trenutka kada dostigne vrhunac, prilično je vrtoglavo. Da li je “udar moždane kapi” legitimno medicinsko objašnjenje?
© The Telegraph

“Lebensraum” izaziva i inspiriše publiku.
© Boston Globe

Preporuka


Program

Kupite ulaznice