Kupite ulaznice

Tel Aviv

Orli Portal

27. i 28. mart 2023.

Bitef teatar

Fakaruni


koreografija: Orly Portal
muzika: Fakarouni
stihovi: Abd El-Wahab Mohamed
kompozicija: Mohamed Abd El-Wahab
dizajn svetla: Nadav Barnea
kostimi: Rossello Shmaria
menadžer produkcije: Tali Konigsberg
koordinator produkcije: Karin Lederman


trajanje: 60’
premijera: Suzan Dellal Center, Tel Aviv, 2020.


igrači: Anderson Braz, Artour Astman, Erez Zohar
pevačica: Oum KulthumFakaruni je strastvena igra, temperamentni ritual koji otkriva intimnu vezu između tela ograničenog vremenom i vanvremenske ljubavi, nastao uz živo izvođenje pevačice i muzičarke Um Kaltum, „glasa nacije“. Ovo je prvi komad koji je Orli Portal kreirala isključivo za muške izvođače, praćen pesmom dame koja je hrabro ušla u muški svet i postala ikona slobode, izvor inspiracije i ponosni ženski glas oslobođen patrijarhalnog diktata… Kultura karličnog pokreta kao društvenog pokreta otvorena je prema tradiciji i folkloru koji svako nosi sa sobom, istovremenom okupljanju autentičnih i savremenih prognanika. Rodne granice se zamagljuju dok se drevna nadmetanja detaljno istražuju, formirajući novu definiciju autoritarne muškosti i prodorne ženstvenosti. Savremena virtuozna igra koja veliča ceremonijalni pokret tela kreće se u fascinantnom prikazu mita o strasti, kroz slobodu podjednakog blistanja muškaraca i žena.Orli Portal je igračica, koreograf, pedagog, terapeut glasa i pokreta, istraživač folklora i osnivač posebnog jezika zasnovanog na stvaranju pokreta dubokog oslobađanja koji uključuje elemente trbušnog plesa, moderne i savremene igre, kontakt improvizacije i Feldenkraisa. Rođena 1969. godine, Portal je diplomirala na Odseku savremene igre na Akademiji za muziku i igru u Jerusalemu pre nego što je nastavila profesionalnu igračku karijeru u Kompaniji Kol Demama koju je vodio Moše Efrati i u Kompaniji Batševa. Kao suosnivač ansambla Improvisa, Portal je dalje istraživala umetnost improvizacije, dok je istovremeno širila svoje znanje i dublje zalazila u arapski folklor, proučavajući autentičnu muziku na Univerzitetu Bar Ilan i odlazeći u Maroko kako bi otkrila korene igre plemena Gnava i Berbera. Više od 25 godina Portal je nastupala na pozornicama i festivalima u Izraelu i širom sveta, sarađujući takođe sa brojnim poznatim umetnicima iz različitih oblasti. Sopstvenu trupu je osnovala 2009. godine, sa idejom da kreira originalne radove uvodeći drevne pokrete u savremeni izraz, primenjujući uvide i otkrića svojih opsežnih istraživanja.Hipnotišuće!
© Megaphone

Duboko, slojevito i inspirišuće.
© Haaretz

Ostala sam ošamućena nakon ove ritualne predstave koja ostavlja utisak savršenstva, životne strasti i hrabrosti.. Fakaruni nas izvodi iz uobičajenih sfera postojanja, van svemira, na mesto koje ne poznajemo…
Naama Mashiach Cohen © Mokasini

Nikada nisam pomislila da bih mogla da slušam pesme Um Kaltum i da ih zavolim. Portal je uspela, između svega ostalog, da i to učini.
Sara Feld © Megaphone