Program

Kupite ulaznice

Rim

Spellbound

25. mart 2019. / 20h

Srpsko narodno pozorište, mala scena

27. mart 2019. / 20h

Beogradsko dramsko pozorište

28. mart 2019. / 20h

Narodno pozorište, Vršac

Rosinijeve uvertire

 

 

režija, koreografija: Mauro Astolfi
muzika: Gioachino Rossini
dizajn svetla: Marco Policastro
kostimi:Verdiana Angelucci
dizajn svetla: Drew Billiau
koncept scene: Mauro Astolfi, Marco Policastro
konstrukcija scene: Filippo Mancini/CHIEDISCENA
direktor proba:/ Alessandra Chirulli
trajanje: 71’
premijera: Teatro Rossini, Pesaro, 2017
igrači: Lorenzo Capozzi, Alice Colombo, Maria Cossu, Pablo Girolami, Mario Laterza, Giuliana Mele, Caterina Politi, Aurora Stretti, Giacomo Todeschi

 

 

Čitanje tekstova Augusta Benemelja o životu Rosinija, o tom ‘organizovanom ludilu’, bilo je za mene duboko i gotovo zapanjujuće iskustvo. Istinski sam bio zaveden kontinuiranim ponavljanjem preslušavanja muzike neobuzdanog genija… U predstavi sam zamislio veliki zid, zid Rosinijevih sećanja iza kojih se krio… kuću u kojoj je bio domaćin svojim prijateljima i kolegama kompozitorima, ali i običnim ljudima sa kojima je voleo da se šali, igra i deli sve aspekte svog života. Zamislio sam “zid” kao projekciju njegovog uma, pun prozora, polica, skrivenih mesta – zid odvojen od jednog sveta. U tom prostoru lutao je stanar, čovekolika figura, crna mrlja ljudskih karakteristika, koja je komunicirala s njim, uvukla se u njegove snove, ušunjala u njegov krevet, a zatim nestala, ali koja je uvek bila tu da podseti na podjednako ograničeno, koliko i na beskonačno vreme. Taj mrak je bio strah od smrti, njegova bolest, a možda i njegov saveznik, često paradoksalno jedina konstanta. U beskrajnim noćima, pateći od snažne nesanice, Rosini je počeo da živi u dva sveta koja su se povremeno približavala, gotovo dodirivala, a samo njegova sposobnost stvaranja, njegova strast za zadovoljstvima, mogli su na trenutak anestezirati ono što se dešavalo u njegovom telu i umu. Njegova muzika je bila ekstremna, znak više sile i energije, a ja sam se istinski trudio da napravim koreografiju punu snage, vitalnosti, susreta, zavođenja, sugestija… Proveo sam mnogo vremena razmišljajući o tome kako prevesti genijalnost kompozitora u pokret. Nisam smatrao da je to slučaj u kome može pomoći apstrakcija. Tražio sam način da prenesem vibraciju muzike: bukvalno sam dopustio da se zanesem, i to je bilo sasvim jedinstveno iskustvo… “Organizovano ludilo” … intenzitet, haos, užas, šizofreni beg … ali u tom bežanju, on je stvorio nešto što se posle njega ne može ponoviti.
Mauro Astolfi

 

 

Nakon dugog boravka u Americi, Mauro Astolfi je 1994. godine osnovao trupu Spellbound u Rimu, koju vodi zajedno sa Valentinom Marini. Danas je ova kompanija inspiracija za mnoge mlade i dolazeće koreografe, prisutna na međunarodnoj sceni kao kombinacija Astolfijevog ličnog portfolija sa tehničkom perfekcijom njegovih igrača i visokim kvalitetom produkcija. Pored rada za Spellbound, Astolfi je postavljao originalne koreografije za brojne kompanije poput BalletX-a, Baleta Segedina, Baleta Rima, Baleta Lajpciga, Izraelskog baleta, Nacionalnog baleta Kolumbije… On takođe radi kao pedagog u celoj Italiji, ali u Cirihu, Londonu, Amsterdamu, Tokiju i Njujorku. Od 2016. godine je imenovan za gostujućeg pedagoga savremene igre u Baletskoj akademiji u Rimu.

 

Spellbound je 1994. godine osnovao Mauro Astolfi. Sa jakim ansamblom igrača, trupa uživa poziciju jedne od najboljih italijanskih trupa sa međunarodnom reputacijom koja se gradi na vodećim festivalima u Evropi, Aziji, SAD i Latinskoj Americi. Preko 20 godina, kompanija je nudila seminare i radionice, a proces je kulminirao uspostavljanjem Fakulteta umetničke igre – DAF u Rimu, pravoj fabric kulture, važnoj za formiranje brojnih mladih igrača i koreografa. Od 2000. godine, trupa je podržana od strane Ministarstva za kulturnu baštinu i aktivnosti Italije.

 

 

Astolfijeva uzbudljiva koreografija je vid izuma.
© Ballet Review U.S.A
Igrači takve kameleonske okretnosti, nisu nas samo opčinili, već oduzeli dah.
© The Philadelphia Inquirer

 

Turneja u Srbiji podržana od strane:

Preporuka


Program

Kupite ulaznice