Spellbound

Rim, Italija

25.3.2019. | 20 h | Srpsko narodno pozorište
Ulaznice
27.3.2019. | 20 h | Beogradsko dramsko pozorište
Ulaznice
28.3.2019. | 20 h | Narodno pozorište
Ulaznice
1.1.1970. | 00 h | Beogradsko dramsko pozorište
Ulaznice

Rosinijeve uvertire

 

 

režija, koreografija: Mauro Astolfi
muzika: Gioachino Rossini
dizajn svetla: Marco Policastro
kostimi:Verdiana Angelucci
dizajn svetla: Drew Billiau
koncept scene: Mauro Astolfi, Marco Policastro
konstrukcija scene: Filippo Mancini/CHIEDISCENA
direktor proba:/ Alessandra Chirulli
trajanje: 71’
premijera: Teatro Rossini, Pesaro, 2017
igrači: Lorenzo Capozzi, Alice Colombo, Maria Cossu, Pablo Girolami, Mario Laterza, Giuliana Mele, Caterina Politi, Aurora Stretti, Giacomo Todeschi

 

 

Production was created thanks to the contribution of the Ministry of Culture and Lazio Region, in cooperation with Pesaro Municipality & AMAT.

 

 

Čitanje tekstova Augusta Benemelja o životu Rosinija, o tom ‘organizovanom ludilu’, bilo je za mene duboko i gotovo zapanjujuće iskustvo. Istinski sam bio zaveden kontinuiranim ponavljanjem preslušavanja muzike neobuzdanog genija… U predstavi sam zamislio veliki zid, zid Rosinijevih sećanja iza kojih se krio… kuću u kojoj je bio domaćin svojim prijateljima i kolegama kompozitorima, ali i običnim ljudima sa kojima je voleo da se šali, igra i deli sve aspekte svog života. Zamislio sam “zid” kao projekciju njegovog uma, pun prozora, polica, skrivenih mesta – zid odvojen od jednog sveta. U tom prostoru lutao je stanar, čovekolika figura, crna mrlja ljudskih karakteristika, koja je komunicirala s njim, uvukla se u njegove snove, ušunjala u njegov krevet, a zatim nestala, ali koja je uvek bila tu da podseti na podjednako ograničeno, koliko i na beskonačno vreme. Taj mrak je bio strah od smrti, njegova bolest, a možda i njegov saveznik, često paradoksalno jedina konstanta. U beskrajnim noćima, pateći od snažne nesanice, Rosini je počeo da živi u dva sveta koja su se povremeno približavala, gotovo dodirivala, a samo njegova sposobnost stvaranja, njegova strast za zadovoljstvima, mogli su na trenutak anestezirati ono što se dešavalo u njegovom telu i umu. Njegova muzika je bila ekstremna, znak više sile i energije, a ja sam se istinski trudio da napravim koreografiju punu snage, vitalnosti, susreta, zavođenja, sugestija… Proveo sam mnogo vremena razmišljajući o tome kako prevesti genijalnost kompozitora u pokret. Nisam smatrao da je to slučaj u kome može pomoći apstrakcija. Tražio sam način da prenesem vibraciju muzike: bukvalno sam dopustio da se zanesem, i to je bilo sasvim jedinstveno iskustvo… “Organizovano ludilo” … intenzitet, haos, užas, šizofreni beg … ali u tom bežanju, on je stvorio nešto što se posle njega ne može ponoviti.
Mauro Astolfi

 

 

Nakon dugog boravka u Americi, Mauro Astolfi je 1994. godine osnovao trupu Spellbound u Rimu, koju vodi zajedno sa Valentinom Marini. Danas je ova kompanija inspiracija za mnoge mlade i dolazeće koreografe, prisutna na međunarodnoj sceni kao kombinacija Astolfijevog ličnog portfolija sa tehničkom perfekcijom njegovih igrača i visokim kvalitetom produkcija. Pored rada za Spellbound, Astolfi je postavljao originalne koreografije za brojne kompanije poput BalletX-a, Baleta Segedina, Baleta Rima, Baleta Lajpciga, Izraelskog baleta, Nacionalnog baleta Kolumbije… On takođe radi kao pedagog u celoj Italiji, ali u Cirihu, Londonu, Amsterdamu, Tokiju i Njujorku. Od 2016. godine je imenovan za gostujućeg pedagoga savremene igre u Baletskoj akademiji u Rimu.

 

Spellbound je 1994. godine osnovao Mauro Astolfi. Sa jakim ansamblom igrača, trupa uživa poziciju jedne od najboljih italijanskih trupa sa međunarodnom reputacijom koja se gradi na vodećim festivalima u Evropi, Aziji, SAD i Latinskoj Americi. Preko 20 godina, kompanija je nudila seminare i radionice, a proces je kulminirao uspostavljanjem Fakulteta umetničke igre – DAF u Rimu, pravoj fabric kulture, važnoj za formiranje brojnih mladih igrača i koreografa. Od 2000. godine, trupa je podržana od strane Ministarstva za kulturnu baštinu i aktivnosti Italije.

 

 

Astolfijeva uzbudljiva koreografija je vid izuma.
© Ballet Review U.S.A
Igrači takve kameleonske okretnosti, nisu nas samo opčinili, već oduzeli dah.
© The Philadelphia Inquirer