Program

Kupite ulaznice

Nant

Ambra Senatore / Nacionalni koreografski centar

3. april 2019. / 20h

Beogradsko dramsko pozorište

Korak

 

 

koreografija: Ambra Senatore
muzika: Brian Bellot, Andrea Gattico, William Shatmet, Anamor, Bedrich Smetana
dizajn svetla: Fausto Bonvini
dizajn zvuka: Andrea Gattico, Ambra Senatore
trajanje: 60’
premijera: Festival Equilibrio Roma, 2010 (First Prize)
produkcija: ALDES, Fondazione Musica per Roma, Château Rouge-Annemasse, Espace Malraux Scène Nationale de Chambéry et de la Savoie – Carta Bianca programme Alcotra– coopération France/Italie, Le Polaris de Corbas, EDA,Festival Delle Colline Torinesi, Festival Interplay – Torino. With the support from Indisciplinarte, Fondazione Teatro Piemonte Europa, Reiss Arti Performative, Teatro Cucinelli, L’Arboreto Teatro Dimora di Mondaino
produkcija turneje: National Choreographic Center, Nantes
igrači: Caterina Basso, Claudia Catarzi, Matteo Ceccarelli, Tommaso Monza, Ambra Senatore

 

 

Služila sam se konkretnim materijalima: prostor, repeticija, skrivanje, preplitanje delova stvarnih i plastičnih tela, replike gestova i radnji dirigovanih od strane različitih ljudi. Dinamika u prostoru se smenjuje sa jednostavnim akcijama koje poseduju suptilnu ironiju. Ja kreiram dinamičnu igru, uokvirenu razotkrivanjem i prekidima. Težim da nešto ustanovim, a onda dovedem u pitanje, da unesem novi element koji demonstrira svoje suprotno ponašanje ili negira bilo kakvo pojedinačno tumačenje, opet sa suptilnom ironijom, podjednako razigranom, koliko i oštrom i delotvornom.

Ambra Senatore

 

 

“Korak” deluje u prostoru konfuzije između realnosti i fikcije, između onoga što je stvarno i što je lažno/izgrađeno; poigrava se građenjem pozorišne magije i transformacijom značenja: jedna stvar se na početku pojavljuje na određeni način, pa se onda pojavljuje kao nešto drugo. Istovremeno, tema su međuljudski odnosi, i potreba da se ti odnosi vrate u okvir zajednice, jer smo u suštini svi srodna bića.

 

 

Koreografkinja i izvođačica Ambra Senatore rođena je u Torinu 1976. godine. Radila je sa mnogim koreografima, uključujući Žan-Kloda Galotu, Đorđa Rosija, Rafaelu Đordano, Roberta Kastela, Antonija Taljarinija… Pored igračke karijere, od 1998. godine stvara komade u saradnji sa drugim autorima. Nakon doktorata iz savremene igre (2004), predaje istoriju igre na milanskom Univerzitetu. Autor je knjige o italijanskoj savremenoj igri (UTET izdanja, Torino, 2007). Od 2004-2009. godine, nastavila je svoje koreografsko istraživanje i solo izvođenja. Takođe, počinje redovno da nastupa u Francuskoj, uključujući učešća na Festivalu u Avinjonu. Ubrzo počinje da kreira i komade za ansambl: “Korak” (2010), “Na mestu” (2011) i “Džon” (2012). Godine 2012, osnova EDA kompaniju sa sedištem u Besansonu. Naredne godine je potpisala koreografiju i režiju komada “Nos amours bêtes”, namenjenog mladima. Njeni najnoviji radovi su “Crvena haring” (2014), solo “U malom” (2014) i serija performansa “Male cigle” (2015), “Komadi” (2016), “Glavna scena” (2017). Koristeći igru, pozorište i vizuelne umetnosti, njen rad istražuje granice između fikcije i stvarnosti, onoga što pripada sceni i onoga što je izvan nje. Senatore radi na dinamici kretanja zasnovanoj na aktivnostima i svakodnevnim pokretima, istražujući dramsku konstituciju koja zahteva akciju i prisustvo tela. Od 2016. godine, Senatore je nova direktorka Koreografskog centra u Nantu.

 

 

Mešavina Pine Bauš i Bastera Kitona…
© Telerama
Neobično putovanje u kraljevstvo kopija.
© Le Monde

 

Preporuka


Program

Kupite ulaznice