#enjoylife

Program

Kupite ulaznice

Kupovinom ulaznica sa Visa karticom,
ostvarujete 20% popusta.

Online prodaju
omogućila

Rijeka

Balet Hrvatskog narodnog kazališta

22. septembar 2020. / 20h

Opera Madlenianum

23. septembar 2020. / 20h

Srpsko narodno pozorište, mala scena

Zbog korona virusa i zatvaranja pozorišta u Srbiji, predstava Baleta Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke se će se održati 22. septembra (Opera Madlenianum) i 23. septembra (Srpsko Narodno Pozorište, Novi Sad). Sve ulaznice važe za novi termin.


Čipka

koreografija: Maša Kolar
originalna muzika i aranžmani: Tena Novak Vincek
dramaturgija, saradnik koreografa: Maja Marjančić
dizajn kostima: Petra Pavičić
dizajn svetla: Saša Fistrić
foto dokumentacija: Fanni Tutek Hajnal

trajanje: 65’
premijera: HNK Rijeka, 2020

igrači: Mao Fujita Kanazir Marta, Krutova Ksenija, Orlić Laura, Pastorini Michele, Patzak Tilman, Rušin Tea, Tabbouch Ali, Huerta Pardo Carlos, Matarranz Maria, Hernandez Delmar Maria, Prato Nicola, Svebor Zgurić


U potrazi za kulturnim nasleđem regiona, Maša Kolar inspiraciju traži u tradiciji i folkloru – od istorijskih spisa, usmene i pisane književnosti, muzike, plesova i nošnji, do narodne radinosti, poput izrade čipke. Istovremeno postavlja pitanja: koliko je nasleđe danas živo, koliko nam je to i takvo nasleđe bitno? Ako zaronimo u stare običaje, možemo saznati mnogo o društvenom uređenju, ljudskim odnosima, te se znalački suočiti sa savremenim istinama. U strukturi i ritmu paške čipke, leži bogat izvor stvaranja, kako koreografske strukture, tako i oblikovanja njenih glavnih elemenata poput prostornih puteva, vokabulara i ritma, ali i razvoja odnosa među izvođačima. Kroz temu čipke susreću se naše vreme i tradicija.


Rođena u Zagrebu 1973. godine Maša Kolar je završila Školu savremene igre Ane Maletić. Pohađala je Kraljevsku akademiju za igru u Brižu u Belgiji, i diplomirala u oblasti savremene igre / pedagoški smer pri zagrebačkom Univerzitetu. Karijeru igračice započinje 1986. godine u zagrebačkom Kazalištu Komedija, a nastavlja 1992. godine u Državnom baletu u Drezdenu, gde 1995. godine dobija status solistkinje. Godine 1997. je ponela prestižnu Nagradu Meri Vigman za posebna izvođačka dostignuća u koreografijama Džona Nojmajera, Štefana Tosa i Maca Eka. Od 1998. godine je angažovana u Kompaniji igre Štefana Tosa u Kilu u Nemačkoj, a 2007. godine postaje deo trupe Aterbaleto u Italiji, gde je sarađivala sa Maurom Bigoncetijem, Ohadom Naharinom, Markom Gekeom… Od 2006. godine, zaposlena je u Učilištu Zagrebačkog kazališta mladih kao pedagog i koreograf, nastavljajući svoju internacionalnu karijeru slobodne umetnice. Od 2017. godine, na čelu je Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci.


Baletski ansambl HNK Ivana pl. Zajca osnovan je 1946. godine, kao deo Opere riječkog Narodnog pozorišta. Od 1947. godine, prikazuju se samostalne baletske večeri, a 1953. godine je izveden prvi celovečernji balet “Kopelija” Lea Deliba. Najznačajniji datum u istoriji riječkog Baleta je 21. septembar 1990. godine, kada ansambl dobija punu samostalnost sa Petrom Pustišekom na mestu direktora. To je period koji donosi naslove “Žizela” Adolfa Adama, “Romea i Julija” Prokofijeva i “Labudovo jezero” Čajkovskog. Tokom 70 godina delovanja, Balet Rijeke je predstavio ogromnu raznolikost pravaca umetničke igre, unutar konstantno iznenađujućeg i svežeg repertoara, te postao prepoznatljiv po originalnosti i tendenciji praćenja domaćih i svetskih trendova. Danas repertoar čine naslovi Igora Kirova, Maura Bigoncetija, Kristijana Levera, Andonisa Fonjadakisa, Maura de Kandije, sadašnje umetničke direktorke Maše Kolar, i drugih.

Program

Kupite ulaznice