Program

Kupite ulaznice

Kupovinom ulaznica sa Visa karticom,
ostvarujete 20% popusta.

Online prodaju
omogućila

Drezden-Frankfurt

Drezden Frankfurt kompanija igre

4. decembar 2021. / 20h

Opera Madlenianum

5. decembar 2021. / 20h

Opera Madlenianum

Alter Ego


koreografija, svetlo, scena, kostim: Jacopo Godani
muzika: 48nord


trajanje: 60’
premijera: HELLERAU-European Centre for the Arts, Dresden, 2019 / extended version’s premiere Bockenheimer Depot, Frankfurt am Main, 2020

 

U ovom komadu, Godani još jednom sledi svoju umetničku strast: beskrajne mogućnosti metamorfoze sopstvenog koreografskog rukopisa. To je komad u kome je umetnički jezik oslobođen, izvan poznatih parametara. To je otvaranje novog oblika percepcije. Ljudska tela koja manifestuju životinjske karakteristike kreiraju univerzum čudnih bića: životinje, polu ljudi i polu insekati, koji međusobno deluju i komuniciraju. Ali ne zaustavljajući se na svim tim transformacijama, koreograf ide dalje, ističući ljudsko telo čudnim ugaonim oblicima, proširujući tako estetske granice.

 


Međunarodno priznat koreograf, Jakopo Godani rođen je u La Speciji, u Italiji, gde je 1984. godine počeo da uči balet i modernu igru u Centru Loredane Rovanje. Tri godine je studirao vizuelne umetnosti u Školi lepih umetnosti u Karari, a 1986. godine je primljen na usavršavanje u međunarodnom centru za igru Morisa Bežara – Mudra u Briselu. Kao profesionalac, Godani je debitovao 1988. godine, nastupajući u nekoliko pariskih trupa savremene igre. U Briselu je 1990. godine osnovao sopstvenu kompaniju i započeo koreografsku karijeru. Od 1991. do 2000. godine, bio je prvi solista u Baletu Frankfurt pod vođstvom Vilijama Forsajta, i istovremeno sarađivao sa ovim koreografom u stvaranju mnogih naslova. Godani je koreografsku karijeru razvijao kreirajući originalna dela za veliki broj svetskih kompanija, kao što su: Kraljevski balet u Londonu, Bajerski državni Balet, Nacionalna kompanija igre iz Madrida, Holandski teatar igre, Kraljevski danski balet, Balet Britanske Kolumbije, Balet Kapitol iz Tuluza, Balet Teatra milanske Skale, Kraljevski flamanski Balet, Finski nacionalni Balet, Balet državne Opere u Berlinu, Sidnejska kompanija igre, Balet izraelske Opere, Suzan Delal Centar, Holandski nacionalni balet, Aterbaleto, Balet Monte Karla, Kompanija Cedar Lake, i mnoge druge. Godani je postao umetnički direktor Forsajt kompanije (kasnije Drezden Frankfurt kompanija igre) početkom sezone 2015/2016. Njegov rad je istovremeno sofisticiran, telesan i sirov. On koristi kolektivnu snagu u formi jednog organizma, na posve artikulisan način. On osmišljava sve segmente dela, od inicijalne koreografije, preko dizajna prostora, objekata, okoline i postavke scene, piše tekstove i koncept za dramaturgiju, stilizuje imidž izvođača osmišljavanjem kostima, stvara i razvoja inovativne načine korišćenja rasvete, video radova i projekcija, kreira i prilagođava muziku za neke od svojih komada… Godani je sastavio tim profesionalaca koji slično razmišljaju, kako bi zajedno, tokom celokupnog procesa razvijali originalne ideje, vođeni kreativnim i inovativnim pristupom koji ima za cilj sagledavanje naprednog savremenog sveta.


Drezden Frankfurt kompanija igre deluje podjednako u oba grada, a njen umetnički direktor je međunarodno priznati koreograf Jakopo Godani. Repertoar trupe se sastoji uglavnom od Godanijevih radova. Njegov cilj je produkcija živog inovativnog koreografskog jezika, onog koji zahteva virtuoznost u svom izrazu, postavljajući fizičke izazove pred igrače. Na ovom putovanju, tradicionalno nasleđe umetničke igre spaja se sa savremenim razmišljanjem, što dovodi do kreacije jedinstvenog ansambla. Partneri trupe su oblasti Saksonija i Hese, odnosno gradovi Drezden i Frankfurt na Majni, kao i privatni donator i javni sponzori. Trupa je smeštena u prostorima drezdenskog Evropskog centra za umetnost HELLERAU i frankfurtskog Depoa Bokenhajmer.


igrači Drezden Frankfurt kompanije igre: Aleksandrs Baldiskins, Felix Berning, Kevin Beyer, Roberta Inghilterra, Anne Jung, Clay Koonar, Barbora Kubátová, Amanda Lana, Zoe Lenzi Allaria, Viktoria Nowak, Michael Ostenrath, Vincenzo De Rosa, Carola Sicheri, David Leonidas Thiel, Tars Vandebeek, Sam Young-Wright

 

Program

Kupite ulaznice