Drezden Frankfurt kompanija igre

Nemačka

22.12.2020.
20.00h | Sava Centar
Ulaznice

Zbog korona virusa i zatvaranja pozorišta u Srbiji, predstava Drezden Frankfurt kompanije igre koja je bila zakazana za 21.3.2020. u Sava Centru, pomera se na 22.12.2020. godine. Sve ulaznice važe za novi termin.


Alter Ego


koreografija, svetlo, scena, kostim: Jacopo Godani
muzika: 48nord


trajanje: 40’
premijera: HELLERAU-European Centre for the Arts, Dresden, 2019

 

U ovom komadu, Godani još jednom sledi svoju umetničku strast: beskrajne mogućnosti metamorfoze sopstvenog koreografskog rukopisa. To je komad u kome je umetnički jezik oslobođen, izvan poznatih parametara. To je otvaranje novog oblika percepcije. Ljudska tela koja manifestuju životinjske karakteristike kreiraju univerzum čudnih bića: životinje, polu ljudi i polu insekti, koji međusobno deluju i komuniciraju. Ali ne zaustavljajući se na svim tim transformacijama, koreograf ide dalje, ističući ljudsko telo čudnim ugaonim oblicima, proširujući tako estetske granice.

 

Al di Là


koreografija, svetlo, scena, kostim: Jacopo Godani
muzika: Arnold Schönberg, Verklärte Nacht (Transfigured Night) op. 4, (c) Universal Edition AG Wien

uz pratnju: Belgrade Philharmonic Orchestra
dirigent: Helmuth Reichel Silva

operater svetla: Jochen Göpfert
podna scenografija: Matthias Bringmann


trajanje: 31’
premijera: HELLERAU-European Centre for the Arts, Dresden, 2018 / Belgrade Dance Festival, 2020 


Jacopo Godani stvara sasvim novi okvir za Šenbergovo delo „Preobražena noć“. Obnavlja poziv publici da uđe u drugi svet, da razmotri kako izgleda iluzija beskrajnih transformacija i prisvajanja života. Kroz veštu upotrebu koreografije, kostima i scenografije, igrači se pretvaraju u živa bića. Živa bića na svom putu da izvedu nešto što još uvek ne postoji. Čini se da je proces postajanja čovekom poveren njihovoj volji, a njihova telesna kretanja nose obeležja apstraktnog pripovedanja. Ovaj estetski pristup iskustvu metamorfoze vraća ih u poetični svet. A pozornica, kao reprezentativni prostor, prerasta u mitsku naraciju. „Preobražena noć” Arnolda Šenberga je gudački sekstet za dve violine, dve viole i dva violončela, iz 1899. godine. To je jedno od kompozitorovih najviše izvođenih dela, vrsta tonske pesme - odnosno, instrumentalna kompozicija sa glavnom temom u orkestru. Šenberg je ideju simfonijske poezije preneo u carstvo kamerne muzike. On je priredio originalni gudački sekstet za gudački orkestar 1917. Ova verzija je osnova Godanijeve koreografije.  


Međunarodno priznat koreograf, Jakopo Godani rođen je u La Speciji, u Italiji, gde je 1984. godine počeo da uči balet i modernu igru u Centru Loredane Rovanje. Tri godine je studirao vizuelne umetnosti u Školi lepih umetnosti u Karari, a 1986. godine je primljen na usavršavanje u međunarodnom centru za igru Morisa Bežara – Mudra u Briselu. Kao profesionalac, Godani je debitovao 1988. godine, nastupajući u nekoliko pariskih trupa savremene igre. U Briselu je 1990. godine osnovao sopstvenu kompaniju i započeo koreografsku karijeru. Od 1991. do 2000. godine, bio je prvi solista u Baletu Frankfurt pod vođstvom Vilijama Forsajta, i istovremeno sarađivao sa ovim koreografom u stvaranju mnogih naslova. Godani je koreografsku karijeru razvijao kreirajući originalna dela za veliki broj svetskih kompanija, kao što su: Kraljevski balet u Londonu, Bajerski državni Balet, Nacionalna kompanija igre iz Madrida, Holandski teatar igre, Kraljevski danski balet, Balet Britanske Kolumbije, Balet Kapitol iz Tuluza, Balet Teatra milanske Skale, Kraljevski flamanski Balet, Finski nacionalni Balet, Balet državne Opere u Berlinu, Sidnejska kompanija igre, Balet izraelske Opere, Suzan Delal Centar, Holandski nacionalni balet, Aterbaleto, Balet Monte Karla, Kompanija Cedar Lake, i mnoge druge. Godani je postao umetnički direktor Forsajt kompanije (kasnije Drezden Frankfurt kompanija igre) početkom sezone 2015/2016. Njegov rad je istovremeno sofisticiran, telesan i sirov. On koristi kolektivnu snagu u formi jednog organizma, na posve artikulisan način. On osmišljava sve segmente dela, od inicijalne koreografije, preko dizajna prostora, objekata, okoline i postavke scene, piše tekstove i koncept za dramaturgiju, stilizuje imidž izvođača osmišljavanjem kostima, stvara i razvoja inovativne načine korišćenja rasvete, video radova i projekcija, kreira i prilagođava muziku za neke od svojih komada… Godani je sastavio tim profesionalaca koji slično razmišljaju, kako bi zajedno, tokom celokupnog procesa razvijali originalne ideje, vođeni kreativnim i inovativnim pristupom koji ima za cilj sagledavanje naprednog savremenog sveta.


Drezden Frankfurt kompanija igre deluje podjednako u oba grada, a njen umetnički direktor je međunarodno priznati koreograf Jakopo Godani. Repertoar trupe se sastoji uglavnom od Godanijevih radova. Njegov cilj je produkcija živog inovativnog koreografskog jezika, onog koji zahteva virtuoznost u svom izrazu, postavljajući fizičke izazove pred igrače. Na ovom putovanju, tradicionalno nasleđe umetničke igre spaja se sa savremenim razmišljanjem, što dovodi do kreacije jedinstvenog ansambla. Partneri trupe su oblasti Saksonija i Hese, odnosno gradovi Drezden i Frankfurt na Majni, kao i privatni donator i javni sponzori. Trupa je smeštena u prostorima drezdenskog Evropskog centra za umetnost HELLERAU i frankfurtskog Depoa Bokenhajmer.


igrači Drezden Frankfurt kompanije igre: Felix Berning, Kevin Beyer, Tamás Darai, Roberta Inghilterra, Anne Jung, Clay Koonar, Barbora Kubátová, Amanda Lana, Zoe Lenzi Allaria, Viktoria Nowak, Michael Ostenrath, Vincenzo De Rosa, Carola Sicheri, David Leonidas Thiel, Tars Vandebeek, Sam Young-Wright

 

22.12.2020.
20.00h | Sava Centar
Ulaznice

Gledaocima ove predstave dopada se i:


Zvezde Njujork siti baleta

6-7. mart 2021.


Bodytraffic

Los Anđeles

26-27. mart 2021.


Balet džez Montreal

14. maj 2021.