Program

Kupite ulaznice

Kupovinom ulaznica sa Visa karticom,
ostvarujete 20% popusta.

Online prodaju
omogućila

Njujork

Prvaci i solisti Njujork siti baleta

6. mart 2021. / 20h

Srpsko narodno pozorište, velika scena

7. mart 2021. / 19h

Jugoslovensko dramsko pozorište

Classical Pas de Deux

koreografija:
muzika:
igrači: Skylar Brandt and Calvin Royal (ABT Principal Dancers) 


Andantino

koreografija: Jerome Robbins
muzika: P. I. Tchaikovsky
igrači: Gonzalo Garcia (NYCB Principal) and Indiana Woodward (NYCB Soloist)


Džerom Robins (1918-1998) je američki koreograf, reditelj, igrač i pozorišni producent, koji je stvarao u oblasti baleta, pozorišta, filma i televizije. Među brojnim scenskim produkcijama najpoznatije su “Jedan dan u Njujorku”, “Petar Pan”, “Priča sa zapadne strane” i “Violinista na krovu”. Balet majstor Njujork siti baleta je postao 1972. godine, radeći gotovo isključivo na klasičnom repertoaru tokom naredne decenije. Bio je petostruki laureat nagrade Toni, dobio je dve nagrade Akademije, uključujući Oskara za režiju filma “Priča sa zapadne strane”, kao i priznanje Kenedi centra. 


Dijamanti

koreografija: George Balanchine
muzika: P. I. Tchaikovsky
igrači: Ask la Cour (NYCB Principal) and Hee Seo (ABT Principal Dancer)


Gruzijsko-američki baletski koreograf rođen u Rusiji, Žorž Balanšin (1904-1983) smatra se jednim od najuticajnijih umetnika XX veka. Nazvan ocem američkog baleta, suosnivač je trupe Njujork siti balet balet i njen umetnički direktor više od 35 godina. Teško je zamisliti svet umetničke igre bez njegovog kolosalnog opusa. Tokom života “Mr. B” je kreirao 465 naslova, šireći tradiciju klasičnog baleta. Njegova koreografija ostaje ista do današnjih dana, a Škola američkog baleta još uvek koristi njegovu nastavnu tehniku. 


Neodoljivo

muzika: Michael Jackson
koreografija, igrači: Antonina Skobina, Denys Drozdyuk 


Classical Pas II

koreografija:
muzika:
igrači: Skylar Brandt and Calvin Royal --------------Pause for Piano---------- 


Đavolci

koreografija: Johan Kobborg
muzika: Henryk Wieniawski
igrači: Daniel Ulbricht, Joseph Gatti (international guest artist) and Indiana Woodward
muzičari: Nuno Marques and Rafael Butaru


Johan Koborg je danski baletski igrač, koreograf, reditelj i vizuelni umetnik, rođen 1972. godine. Bio je prvak Kraljevskog danskog baleta i londonskog Kraljevskog baleta, ali i gost u drugih baletskih kompanija sa svojom partnerkom Alinom Kožokaru. Od 2013. do 2016. godine, bio je umetnički direktor Baleta Nacionalne opere u Bukureštu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, uključujući nagrade Takmičenja Erika Bruna, Grand pri Rudolfa Nurejeva, američki Grand Pri Džekson i nagrade Olivije za svoju verziju baleta “Silfide”. 


 

Posle kiše

koreografija: Christopher Wheeldon
muzika: Arvo Part
igrači: Ask la Cour and Hee Seo
muzičari: Nuno Marques and Rafael Butaru


Kristofer Vildon je britanski koreograf savremene i neoklasične igre, međunarodne reputacije, rođen 1973. godine. Laureat zlatne medalje na takmičenju u Lozani, Vildon je počeo da igra u trupi Njujork siti baleta 1993. godine. Koreografijom se bavi od 1997. godine, nastavljajući svoju igračku karijeru. Godine 2001, postaje stalni koreograf i prvi rezidentni umetnik Njujork siti baleta. Brzo stiče reputaciju talentovanog koreografa, pa nekoliko eminentnih baletskih kompanija, kao što su San Francisko balet, Boljšoj balet, Nacionalni balet Kanade i Kraljevski balet u Londonu, od njega naručuju radove. Do sada je potpisao više od 45 naslova, uključujući i nekoliko mjuzikala među kojima se izdvaja “Amerikanac u Parizu”.
 

------------------Pause for Piano------------- 

 

Tri muškarca

koreografija:
muzika: Astor Piazzola
igrači: Daniel Ulbricht, Joseph Gatti and Denys Drozyuk

Program

Kupite ulaznice