Bodytraffic

Los Anđeles

25.9.2021.
20.00h | Srpsko narodno pozorište, Novi Sad
Ulaznice
26.9.2021.
20.00h | Opera Madlenianum
Ulaznice

(ne)uhvatljivi umovi

koreografija, scenografija: Fernando Hernando Magadan
muzika: Franz Schubert
kompozicija: Fernando Hernando Magadan, Harmen Straatman
dizajn kostima, realizacija: Carlijn Petermeijer 
dizajn svetla: Peter Lemmens 
tekst: inspired by All the stories by Dora Garcia's Inserts in Real Time

trajanje: 19’
premijera: Korzo/NDT, 2014
 

Komad se zasniva na istinitoj priči o Santijagu, mentalnom bolesniku sa tipom šizofrenije u kojoj je osoba uverena da je član porodice zamenjen identičnom ličnošću. Santijago je ubio svoju ženu, koju je jako voleo. Tokom narednih petnaest godina provedenih u zatvoru, svakodnevno joj je pisao pisma, uveren da je ona još uvek živa. I danas, on je traži. Inspirisana ovom i brojnim drugim neobičnim pričama, ova predstava istražuje granicu između stvarnosti i fikcije, zdravlja i ludila, te obmanjujućih pojavnih karakteristika.

Fernando Hernando Magadan je španski igrač i koreograf koji je pre bavljenja igrom bio profesionalni gimnastičar i nacionalni šampion. Studirao je na Kraljevskom konzervatorijumu za umetničku igru u Madridu i londonskom Studio centru, pre nego što je upisao Central školu baleta u Londonu. Nakon godinu dana igranja u Kompaniji Santamaria, pridružio se Holandskom teatru igre 2, 2001. godine. Naredne godine je nominovan za 'izvanrednog izvođača' u okviru nacionalnih priznanja Kritičarski krug, a već 2004. godine pozvan da se pridruži Holandskom teatru igre 1, gde je igrao do 2011. godine. Kao koreograf, kreirao je za NDT 1 i 2, Kompaniju igre škotske Kurv Fondacije, Teatar Luna Negra iz Čikaga, Cross Connection kompaniju iz Kopenhagena, Balet Majnc, Donlon kompaniju igre, vankuverski Balet BC, haški Korzo teatar. Saradnik je Departmana za obrazovanje NDT-ja i već nekoliko godina koordinaor koreografske radionice NDT-ja. Od 2014 do 2016. godine, vratio se kao igrač u NDT 1. Trenutno je balet majstor trupe NDT 2, a radi i kao nezavisan koreograf. 
 

Prašina

koreografija, muzika: Hofesh Shechter
dizajn kostima: Linda Chow and Bodytraffic
dizajn svetla: ChahineYavroyan

trajanje: 22’
premijera: The Joyce Theater, New York, NY 2015
 

Iz mračnog ugla, “Prašina” tumači sile koje pokreću današnje društvo. Snažna koreografija za 6 igrača, obogaćena je zvukom koji je Šehter lično komponovao.

Hofeš Šehter se smatra jednim od najzanimljivijih britanskih umetnika, posebno cenjen zbog stvaranja muzičkih kompozicija za svoje koreografije, sirovog i atmosferskog zvuka koji upotpunjava jedinstvenu fizikalnost njegove trupe. Diplomirao je na Akademiji za igru i muziku u Jerusalemu, a potom se preselio u Tel Aviv zbog angažmana u Kompaniji Batševa, gde je imao priliku da radi sa Ohadom Naharinom, Vimom Vandekejbusom, Polom Nortonom, Terom Sarinenom i Inbal Pinto. U Tel Avivu, paralelno počinje studije bubnjeva i perkusija, što ga dalje vodi na usavršavanje u pariski Agostini koledž. Istovremeno, počeo je da eksperimentiše i razvija sopstvenu muziku, učestvujući u brojnim projektima širom Evrope, koji su uključivali igru, muziku i kreiranje telesnog zvuka. Godine 2002, Šehter se seli u Britaniju. Posle neverovatnog uspeha njegovih radova “Fragmenti”, “Kult” i “Uzdizanje”, dobija narudžbinu londonskog The Place-a, Sautbenk centra i Sadlers Velsa, da kreira “U tvojim sobama”, komad koji se izvodio u sva tri teatra tokom 2007. godine, kulminirajući rasprodatim predstavama u Sadlers Velsu. Godine 2008, formira Kompaniju Hofeša Šehtera, koja se od tada može pronaći na vodećim scenama Evrope, Azije, Severne Amerike i Australije. Nejsvežije turneje uključuju Latinsku Ameriku i Srednji Istok, zbog opšte pomame za Šehterovim radovima “Umetnost neosvrtanja unazad”, “Politička majka”, “Preživeli” i “Sunce”. Pored kreacija za sopstvenu trupu, Šehterov rad je postao deo repertoara mnogih britanskih i međunarodnih kompanija, kao što su njujorški Cedar Lake Ballet, norveški Carte Blanche, Bern Balet, Škotski teatar igre, britanski CandoCo i Holandski teatar igre.
 

Skrivene igre: Poglavlje 1

koreografija: Anton Lachky
muzika: Joseph Haydn, Johann S. Bach
dizajn kostima: Raquel Barreto, Anton Lachky & Bodytraffic
dizajn svetla: Burke Wilmore

trajanje: 27’
premijera: The Joyce Theater, New York, NY 2017
 

Komad koristi visoko-oktanski pokret i prodorne slike kako bi publiku poveo u tajanstveni i eksplozivni svet.

Anton Laki je rođen 1982. godine, i studirao na Konzervatorijumu J. L. Bellu, Univerzitetu u Bratislavi i na P.A.R.T.S. akademiji. Postao je član Kompanije Akrama Kana 2004. godine, i bio deo duge turneje sa komadom “MA” (48 zemalja). Jedan je od osnivača Kolektiva Les SlovaKs. “Mind a Gap” (2013) je bila njihova prva samostalna produkcija, koja je gostovala širom sveta, prikazana takođe na Beogradskom festivalu igre. Kao gost pedagog, kreirao je “Savršen dan za snove”, komad koji je nagrađen za najbolju koreografiju 2012. godine na Islandu, za Kompaniju igre Islanda. Takođe, radio je koreografije za venecijansko Bijenale igre, Škotski teatar igre, Gradsku kompaniju igre Helsinkija i praški DOT 504. Kao pedagog, bio je gost u brojnim evropskim zemljama, ali i u Aziji, Severnoj i Južnoj Americi. 

umetnički direktori: Lillian Rose Barbeito & Tina Finkelman Berkett

igrači: Tina Finkelman Berkett, Joseph Davis, Haley Heckethorn, Natalie Leibert, Jessica Liu, Guzmán Rosado, Jamal White
 

Bodytraffic je trupa savremene igre svetske klase, u svetu poznata po zaraznoj živosti. Osnovana 2007. godine u Los Anđelesu, od strane Lilijan Rouz Barbito i Tine Finkelman Berket, Bodytraffic pomera granice i svoj grad promoviše po umetničkoj igri. Kompanija je duboko posvećena produkciji radova priznatih koreografa, boreći se za svoje mesto u svetu savremene igre. Raznovrsni repertoar Bodytraffic-a uključuje originalna dela Kajla Abrahama, Stajna Selisa, Baraka Maršala, Ohada Naharina, Matjua Ninena, Artura Pajta, Viktora Kihade, Hofeša Šehtera, Ričarda Sigala... Bodytraffic nepogrešivo odaje počast tradicionalnim stilovima i tehnikama, istovremeno otvarajući prostor savremenim trendovima. Trupa je nastupala pred rasprodatim gledalištima u prestižnim pozorištima i na festivalima širom sveta.

ože učiniti svetove u tolikoj meri upijajućim kao ovaj koji nama prikazuje, onda je on važna prinova u svetu umetničke igre.
© The New York Times

25.9.2021.
20.00h | Srpsko narodno pozorište, Novi Sad
Ulaznice
26.9.2021.
20.00h | Opera Madlenianum
Ulaznice

Gledaocima ove predstave dopada se i:


Džejson Samjuels Smit & Divine Rhythm Productions

Njujork

24-25.mart 2022.


Malpaso kompanija igre

Havana

3-5. april 2021.


tanzmainz

Majnc

12. oktobar 2021.