Kupite ulaznice

Majstorski kurs Zorana Markovića u NFI

Majstorski kurs Zorana Markovića u NFI

28.12.2021.

Od 24. do 27. decembra, baletski igrač i pedagog Zoran Marković, održao je intenzivni majstorski kurs u Nacionalnoj fondaciji za umetničku igru u Beogradu.
 

Zoran Marković rođen je u Beogradu, gde je načinio i prve baletske korake u školi “Lujo Davičo”. Nakon osvajanja trećeg mesta na takmičenju “Beneton” u Trevizu 1991. godine, dobio je stipendiju za usavršavanje u Baletskoj školi “Princeza Grejs” u Monaku, a kasnije i priliku da završi baletsku školu u Hamburgu, kod velikog koreografa i pedagoga Džona Nojmajera.

Prvi profesionalni angažman usledio je sa kompanijom Drezden baleta, gde je nakon tri godine postao solista. Kao već afirmisani baletski umetnik, igrao je u Državnom baletu u Hanoveru kod Štefana Tosa, a 2006. godine pridružio se Holandskom teatru igre (NDT), sa kojim se predstavio i publici u Sava Centru, na Beogradskom festivalu igre. Te iste godine, gostuje u Baletu Opere u Lionu, u ulozi Don Hozea u baletu “Karmen” čuvenog Matsa Eka. Marković je stvarao i nastupao sa nekim od najvećih koreografa današnjice, poput, Pola LajtfutaSol LeonJiržija Kilijana,Vilijama Forsajta, Matsa Eka i drugih.

Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima se izdvajaju nagrada publike na Koreografskom takmičenju u Kopenhagenu, nagrada za najbolju predstavu na festivalu Dance Week u Zagrebu, nagrada za Izuzetnog muškog igrača u Australiji, nagrada Vip poziva u okviru Beogrdskog festivala igre... Kao koreograf potpisuje predstavu “Cosa Nostra“ za Tanc Lucern kompaniju, “Insight” za Nanin Lining kompaniju u Hajdelbergu, “Interval” za Balet Narodnog pozorišta u Beogradu, “Otelo” za Bitef dens kompaniju, zatim naslove “Pronicanje”, “Bonet”, filmove “Color Lab” i “Srećno posle svega”, kao i druge baletske predstave. Kao balet majstor trupe Tanc Lucern u Švajcarskoj, predstavio se publici u Operi Madlenianum, u okviru 13. Beogradskog festivala igre.
 

Danas živi u Barseloni, gde predaje balet i savremenu igru. Pored toga je asistent i prenosi koreografije Johana Ingera. Od nedavno je angažovan i kao balet majstor Drezden Frankfurt kompanije igre, koja je pre nekoliko nedelja gostovala na Beogradskom festivalu igre.

Program

Kupite ulaznice