Program

Kupite ulaznice

Kupovinom ulaznica sa Visa karticom,
ostvarujete 20% popusta.

Online prodaju
omogućila

Oslo

Ju Stromgren kompanija

29. mart 2022. / 20h

Srpsko narodno pozorište, mala scena

30. mart 2022. / 20h

Bitef teatar

31. mart 2022. / 20h

Bitef teatar

Potkrovlje

koreografija, režija: Jo Strømgren
muzika: Bergmund Waal Skaslien
svetlo: Jo Strømgren, Jan Harald Ovrum
dizajn kostima: Bregje van Balen


trajanje: 60’
premijera: Belgrade Dance Festival, 2022.


produkcija: Jo Strømgren Kompani


igrači: Henriette Hamli, Ellen Lindblad, Angela Dematté, Nora Svendsgård


Komad detaljno promišlja ženske stereotipe i nudi im priliku da se odbrane, da sumnjaju i ispitaju sebe. Šta ostaje ako pogledate dalje od subjektivnosti istorije i očekivanja muškog gledišta? Identitet je škakljiv koncept i u poslednje vreme sve više postaje stvar izbora... Možda smo mi već zamenjeni sa likovima koji želimo da budemo? U predstavi učestvuju četiri igračice snažnih karaktera. One se nalaze u potkrovlju. Razlozi za to su različiti, baš kao i razlozi da se nađete na takvom mestu - bilo da se radi o samoći, samoubistvu, tajnom seksu ili jednostavno pronalaženju cipela koje nedostaju. Ipak, četiri je broj za nevolje, a zatvorene prostorije su mesto za sukobe. Priča se okreće na neočekivane načine i prikazuje život onako kako se plašimo da ga vidimo – u samom jezgru.


Rođen u Trondhejmu 1970. godine, Ju Stromgren je preživeo tipično norveško odrastanje u dodiru sa divljinom, socijaldemokratskim vrednostima i nasilnim bajkama o trolovima. Pored tradicionalnog detinjstva, nekoliko godina je proveo u tropskim predelima zbog poslovnog angažmana svojih roditelja. Rana mešavina lokalnog identiteta i globalne zabune, bila je važna za njegov profesionalni rad, kako u temama, tako i u žanrovskim promenama, a naročito u posebnom interesovanju za jezike. Nakon diplomiranja, otpočinje svoje nove studije koje sežu od hemijskog inženjerstva na Politehničkom koledžu do ruskog jezika u okviru norveške Vojske. Kao student na razmeni, u Madridu otkriva flamenko, što ga je ozbiljno privuklo scenskim umetnostima i učinilo da pošalje prijavu Nacionalnom baletskom koledžu u Oslu. Njegova aplikacija je prihvaćena, a budućnost zapečaćena. Iako je dobio obrazovanje iz oblasti baleta, svoju karijeru okreće ka savremenoj igri. Zbog povrede je odlučio da se usmeri na koreografiju i pozorišnu režiju. Uporedo, književne ambicije su evoluirale do mogućnosti da postanu stabilna karijera, u okvirima dramskog pisanja. Različite vrste umetnosti prosto su definisane kao njegovo glavno zanimanje, pa ubrzo takođe razvija sopstveni stil u scenografiji i dizajnu svetla. Uključivanje u snimanje filmova, ispred i iza kamere, takođe mu je donelo rezultate vredne pomena. Jedan od njegovih filmova dobio je prestižnu nagradu Zlatna ruža. Kao koreograf, bio je angažovan od strane čitavog niza kompanija, kako baletskih, tako i savremenih. Kao pozorišni reditelj uglavnom je radio sa nacionalnim i gradskim teatrima u nordijskoj regiji, ali je nekoliko predstava uspešno postavio u Americi, Nemačkoj i Rusiji. Kao dramski pisac napisao je dugačku listu pozorišnih i filmskih scenarija. Stromgren je umetnički direktor sopstvene trupe, ali i rezidencijalni koreograf u Norveškom nacionalnom baletu. Kreirao je preko 150 produkcija, od kojih većinu čine celovečernje predstave, dok su njegova dela izvođena u 64 zemlje.


Ju Stromgren kompanija je osnovana 1998. godine u Norveškoj, a zatim prerasla u jednu od najuspešnijih nezavisnih skandinavskih trupa. Godišnje izvedu preko 150 predstava, do sada su nastupali u više od 60 zemalja, podjednako na velikim nacionalnim scenama i u malim alternativnim teatrima. Njihova glavna pozornica je Norveška Opera u Oslu, gde je Stromgren ujedno i stalni koreograf.


Fizički teatar u svom najboljem izdanju: smeo, mračan, nepredvidiv i nabijen intenzitetom.
© The Guardian

Program

Kupite ulaznice