Kupite ulaznice

San Francisko

Alonzo King LINES Ballet

Opera Madlenianum

Lični element

koreografija: Alonzo King
muzika: Jason Moran
dizajn kostima: Robert Rosenwasser
dizajn zvuka: Philip Perkins
dizajn svetla: Jim French


trajanje: 20’
premijera: Vail Dance Festival, San Francisco, 2019.


Ovaj uzbudljivi komad za 8 igrača pruža gledaocu priliku da se oduševi pokretima i koreografskim deonicama, u klavirskoj partituri Džejsona Morana. Jasna scenografska rešenja i elegantni kostimi naglašavaju značaj koreografske strukture i stručnosti. Interakcija između klavirske muzike i pokreta igrača, predstavlja poetičan poziv koji svakome omogućava da uspostavi ličnu povezanost sa delom.


Azot

koreografija: Alonzo King
muzika: Charles Lloyd and Jason Moran
dizajn kostima: Robert Rosenwasser
dizajn zvuka: Philip Perkins
dizajn svetla, tehnologija slike: Jim French


trajanje: 50’
premijera: Yerba Buena Center for the Arts, San Francisco, 2019.


Smatralo se da je azot esencijalni agens transformacije u alhemiji. To je ime koje su drevni alhemičari dali živi, suštini života skrivenoj u celoj materiji koja omogućava transmutaciju. Koncept pretvaranja olova u zlato, simbol je same alhemije. Princip je u transformaciji osnovnih metala, Zemlje, u čiste metale. Simbolično rečeno, Zemlja predstavlja čovečanstvo. Prenošenje olova u zlato, znači pretvaranje uma i srca u duhovno blago.


Koreograf vizionar, Alonzo King je promenio način na koji posmatramo umetničku igru. On svoj rad naziva “misaonom strukturom” nastalom korišćenjem energije koja postoji u materiji, kroz zakone koji upravljaju oblicima i kretanjem. Njegova dela su poznata po svojevrsnom povezivanju publike u cilju deljenja zajedničke humanosti. Po Forsajtu, King je “jedan od malobrojnih balet majstora našeg vremena”. Njegovi radovi čine deo repertoara Kraljevskog baleta Švedske, Frankfurt baleta, Baleta Bežar, Baleta Monte Karla, Džofri baleta, Kompanije Elvina Ejlija, Hong Kong baleta, kompanije Hubbard Street Dance iz Čikaga, i drugih. Sarađivao je sa uvaženim vizuelnim umetnicima, muzičarima i kompozitorima iz celog sveta. Poznat po svojim pedagoškim kvalitetima, 2012. godine je ovenčan Nagradom za životno delo koju dodeljuje međunarodno Udruženje Corp de Ballet. Njegova pedagoška filozofija postala je deo obrazovnog programa Alonzo King LINES centra za umetničku igru u San Francisku. Njegov koreografski opus postao je poznat po uticaju na umetničku scenu i čini nerazdvojni deo kulturne ponude San Franciska, ali i brojnih prestižnih institucija širom Amerike. Imenovan za Majstora koreografije od strane vašingtonskog Kenedi centra, 2005. godine, Alonzo King je dobitnik čitavog niza najznačajnijih nagrada, titula i priznanja.


Alonzo King LINES Ballet je proslavljena baletska kompanija koju od 1982. godine vodi Alonzo King. Sarađujući sa poznatim kompozitorima, muzičarima i vizuelnim umetnicima, Alonzo King stvara dela koja se oslanjaju na raznolik niz duboko ukorenjenih kulturnih tradicija, dajući klasičnoj igri novi izražajni potencijal. Alonzo King posmatra balet kao nauku, zasnovanu na univerzalnim, geometrijskim principima energije i evolucije, razvijajući tako novi rečnik pokreta iz klasičnih formi i tehnika. Iako prolećne i jesenje sezone ove trupe donose premijere publici u San Francisku, svetske turneje LINES baleta omogućavaju da se izuzetna vizija podeli širom sveta. Trupa je stalni gost Bijenala u Veneciji, Monako Foruma, Kuće igre u Lionu, Edinburškog Festivala, Festivala igre u Monpeljeu, Volsburg festivala, Holandskog festivala igre…