Program

Kupite ulaznice

Buenos Ajres

Lučijano Roso

Pozorište Atelje 212

APOCALIPSYNC

kreacija, izvođenje: Luciano Rosso
režija: Luciano Rosso & Maria Saccone
dizajn scene i kostima: Luciano Rosso, Oria Puppo
grafički dizajn: Jose Saccone


trajanje: 60’
premijera: Avignon Festival, 2021.


produkcija: T4/ Maixme Seugé + Jonathan Zak, Quartier Libre


Akumulirajući milione pregleda i preko 500.000 pretplatnika na svom Youtube kanalu, Lučijano Roso sasvim prirodno prelazi u digitalni svet kako bi stigao do svoje publike tokom zatvaranja u proleće 2020. godine. Glumac brzo uliva život brojnim karakterima, pomerajući do krajnjih granica svoje specijalnosti poput sinhronizacije usana i pantomime. On ponire dublje u beleženje, koje je rezultiralo audiovizuelnim projektom: “APOCALIPSYNC_”. Scenska adaptacija ovog dela ne ostavlja prostor za sumnju, jer je ovaj izvođač više od deset godina trijumfalno osvajao scene sa komadom “Un Poyo Rojo”, od Avinjonskog festivala do Teatra Rond-Point ili Frindž festivala u Edinburgu.


Predstava je sastavljena od 10 scena koje se prate bez prekida. Minimalistička inscenacija omogućava Lučijanu Rosu da potpuno osvoji pozornicu, ustupajući prostor svojim likovima. Ti savremeni karakteri su brojni, njih gotovo četrdeset, koje on redom tumači terajući nas na razmišljanje o potpunoj izolaciji i tehnološki povezanom svetu u kojem živimo. Istražujući dualnost između lika i njegove psihe, između glumca i njegovog tela, između čoveka i njegove duhovnosti, on potencira ove tri veze tokom cele predstave. Čitav niz kreativnih aspekata prisutan je u njegovom solo fizičkom teatru. Vladajući sjajno brojnim scenskim disciplinama, Lučijano Roso razvija posebnu interpretaciju i pokret, muzikalnost i humor, primenjujući niz tehnika sinhronizacije, pantomime i igre. To je svakako put ka ranjivosti i najdubljim osećanjima umetnika, ali i poziv da ga pratite u njegovim drskim i hirovitim promenama likova i raspoloženja, u komplikovanom svetu koji sve više zavisi od tehnologije i društvenih mreža. Komičan i dirljiv, Lučijano Roso nas vodi u “APOCALIPSYNC “, neobični univerzum čije tajne samo on poznaje.


Lučijano Roso je igrač, glumac, reditelj i koreograf koji je izučavao balet i savremenu igru, afričke plesove, džez i hip hop, ali i učio uz brojne autoritete iz sveta glume i muzike. On je usavršavao svoj glas sa Magdalenom Freitas, Albertom Alonsom i Tomom Vijanom, a perkusije sa Santjagom Albinom, Gabrijelom Spilerom i Marijom Zopi. Bio je angažovan u Kompaniji Nandayure pod vođstvom Analije Gonzales, kao igrač, glumac i koreograf. Godine 2001., postaje deo slavne perkusionističke grupe El Choque Urbano, sa kojom je nastupio u značajnim produkcijama i tokom tri godine gostovao po gradovima u Argentini, Peruu, Brazilu, Urugvaju, Paragvaju, Kolumbiji, Panami, Kostariki, Nikaragvi i Gvatemali. Takođe je sa ovim sastavom nastupio u Holandiji, Južnoj Koreji i Siriji. Tokom 2009. godine, postao je deo perkusionističkog komada “Urraka”, a zatim i deo poznate trupe u istoimenom komadu fizičkog teatra “Un Poyo Rojo”. Ujedno, to je i komad koji je gostovao 2020. godine na Beogradskom festivalu igre. Te iste godine, za vreme lokdauna, Lučijano Roso i Miguel Izraelevič, kreirali su u svojim stanovima virtuelnu predstavu “APOCALIPSYNC_”. Potom su sa Marijom Sakone pripremili njenu scensku verziju koja je premijerno izvedena u Avinjonu, u leto 2021. godine.