Kompanija Magi Maren

Sent Foa Le Lion

8.4.2021.
20.00h | Pozorište Atelje 212
Ulaznice

Linija grebena

koncepcija: Maguy Marin
u saradnji sa: Ulises Alvarez, Laura Frigato, Françoise Leick, Louise Mariotte, Cathy Polo, Ennio Sammarco, Marcelo Sepulveda
dizajn svetla: Alexandre Béneteaud
dizajn scene i zvuka: Charlie Aubry
operater zvuka: Chloé Barbe
menadžer scene: Balyam Ballabeni
dizajn kostima: Nelly Geyres
probe: Lise Messina

trajanje: 70’
premijera: Lyon Biennale of Dance, 2018

koprodukcija: Lyon Biennale of Dance, Théâtre de la Ville, Théâtre Gérard Philippe, National Center of Saint-Denis, La Briqueterie - CDCN Val-de-Marne, City of Fontenay-sous-Bois, Théâtre Garonne, Scène Européenne – Toulouse Théâtre de la Cité - Théâtre National de Toulouse, The Dance Place - CDCN Toulouse – Occitanie


“Šta se dogodilo sa ljudskom željom?” 1. Upleteni u čvor nastao od brojnih muka našeg vremena: socijalnog nasilja, ludila trgovačke požude, mračnih ekonomskih i političkih struktura, bučne nepravde, ratova, mrtvih i utopljenika, obespravljene nade, rezignacije i osećaja nemoći, povlačenja u sebe i „mlitavih tela“… Ostati na nogama, a zatim se kretati korak po korak na tankoj liniji između dve opasne padine, između nasilja nefunkcionalnih institucija i nasilja čovekove strasti - „onakvi kakvi jesu, a ne onakvi kakvi su želeli da budu“, 2. – otkriva našu naklonost ka razumevanju, osećaju, delovanju i načinu razmišljanja, sprovodeći za svakog pojedinca unutrašnje i inkarnirajuće uticaje - „da se odreknemo onoga što smo naučili da volimo“ 3. Ovo je napor koji moramo uložiti da bismo ponovo otkrili svoju sposobnost da rekonstruišemo režim želja koji se razlikuje od onog koji je strpljivo uspostavio kapitalizam i njegov zloglasni potomak neoliberalizam. To je proces oslobađanja. Poreklo ovog dela, “Linija grebena” 4. seže u nekonvencionalnu kombinaciju koju je Frederik Lordon predložio u svojoj knjizi “Dobrovoljni robovi kapitala”, istražujući strasti Spinozine filozofije i Marksove političke filozofije. Ali ovog puta, naša je namera da se pozabavimo ovom temom iz drugog ugla, poput ludih alpinista koji zahvaljujući svojoj izdržljivosti radikalno menjaju položaje napada i tako otkrivaju neistražene staze dok pokušavaju da, možda, osvoje nedostižan vrh.
Maguy Marin


Jedna od najistaknutijih figura novog francuskog talasa, igračica, koreograf, direktorka trupe, Magi Maren je rođena u Tuluzu, 1951. godine. Nakon završene baletske škole u svom rodnom gradu, dobija prvi angažman u Baletu Opere u Strazburu. Ubrzo odlazi u Brisel, kako bi studije nastavila u Bežarovoj školi, a zatim otpočela karijeru igračice u njegovoj kompaniji Balet XX veka, 1974. godine. Malo kasnije, u istoj trupi, oprobaće se i kao koreograf. Prvu nagradu na Koreografskom takmičenju u Banjoleu dobija 1978. godine. Iste godine, osniva svoju trupu koja će 1984. godine promeniti ime u Kompanija Magi Maren. Od 1991. do 1993. godine, bila je stalni koreograf Baleta Opere u Lionu. Pored nezaboravnih postavki za svoju kompaniju, Magi Maren je često kreirala za Balet Opere u Parizu i Holandski nacionalni balet. Spisak njenih radova uključuje brojne naslove koji su imali fantastičan uspeh u Francuskoj, ali i u celom svetu.


O čemu sanjaju bića koja naseljavaju mesta koja nazivamo open space? Šta preostaje od želje u zapadnim društvima koja samo posedovanje nude kao obećanje o sreći? Više nego ikada, oštrim okom i revoltom koji nije otupeo, autorka čini scenu ogledalom suptilnog, dubokog i neumornog odraza.
© La Croix

Umetnost da se kaže mnogo sa malo…
© Télérama

8.4.2021.
20.00h | Pozorište Atelje 212
Ulaznice

Gledaocima ove predstave dopada se i:


Kompanija Zappalà Danza

Katanija

25. mart 2021.


Peeping Tom

Brisel

9-10. april 2021.


Kompanija Akrama Kana

London

1. oktobar 2021.