Sanja Ninković

Beograd

24.9.2020.
20.00h | Narodno pozorište (mala scena)
Ulaznice

Zbog korona virusa i zatvaranja pozorišta u Srbiji, predstava “Jedan” Sanje Ninković, koja je bila zakazana za 29.3.2020. u Narodnom pozorištu, pomera se na 24.9.2020. Sve ulaznice važe za novi termin.


JEDAN
inspirisano filmom Jastog

koreografija, režija: Sanja Ninković
muzika: Maja Ćurčić, Marko Đukić
asistent koreografa: Maja Bajčetić
kostim, scenografija, tekst: Sanja Ninković in cooperation with performers
vizuelna prezentacija: Radoman Durkovic
fotografija: Stanko Djalic, Jelena Jankovic
tekst; Sanja Ninkovic in cooperation with performers, based on the movie script for Lobster
specijalna zahvalnost: Una Novosel – for making the painting canvas used in scenography, Aleksandar Jacic – for making the play trailer clip, Snezana Ignjatovic- for making the costumes


trajanje: 65'
premijera: Narodno pozorište u Beogradu, 2019.


izvođači: Dejan Kolarov, Ivana Savić Jaćić, Brankica Mandić, Miloš Marjan, Olga Olćan, Miloš Živanović, Dušan Milosavljević, Sanja Ninković, Ana Ivančević
glumica: Aleksandra Bibić Kolarov


Produkcija Udruženja baletskih umetnika Srbije / nagrada Ohrabrenje


Predstava “Jedan” inspirisana je filmom “Jastog” savremenog grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa. Reč je o crnohumornoj i satiričnoj priči koja prati jednog muškarca u distopijskom društvu u kome je neprihvatljivo biti sam, bez emotivnog partnera. Pritisak okoline, kojem je pojedinac izložen, nadjačava se sa pritiscima koje on sam sebi nameće. Način na koji živimo i organizujemo svoj život po obrascima društva, često nas sputava da uvidimo apsurdnost nečega što u svakodnevnom životu smatramo normalnim. Kada zamislimo neke obične situacije, u mislima ih dovedemo do ekstrema i onda posmatramo tako mikroskopski uvećane, tada se otvara novi ugao gledanja i počinjemo da se pitamo: da li postoji drugi način?


Po završetku Baletske škole Lujo Davičo, Sanja Ninković postaje član Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. Na matičnoj sceni ostvarila je zapažene solističke uloge u delima savremenog i klasičnog repertoara. Gostujući je član Bitef dens kompanije, a bila je angažovana i u baletima Opere Madlenianum. Dobitnica je priznanja Udruženja baletskih umetnika Srbije - nagrade Nataša Bošković za najbolju interpretaciju klasičnog ili neoklasičnog stila  za ulogu Svanildinih drugarica u predstavi “Kopelija” (2016), Smiljana Mandukić za najbolju interpretaciju iz oblasti savremene umetničke igre za predstavu “Juče, seti se da zaboraviš”  Bitef dens kompanije (2013), Dimitrije Parlić kao član ansambla predstave “Step lightly” za izuzetnu umetničko tehničku interpretaciju (2010), i Pohvale Narodnog pozorišta za rezultate u radu od posebnog značaja (2007, 2010, 2013). Dobitnica je Nagrade žirija kritike i nagrade Ohrabrenje na 22. Festivalu koreografskih minijatura, za svoj debitantski rad “Subjektivno”. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Beogradu, Odsek - Produkcija u umetnosti i medijima.


Nagrada OHRABRENJE predstavlja program podrške domaćim umetnicima koji podstiče koreografsko stvaralaštvo i razvoj umetničke igre u Srbiji. Dodeljuje se u okviru takmičarskog programa Festivala koreografskih minijatura koreografu za njegov desetominutni rad. Nagrada pruža priliku za realizaciju celovečernje plesne predstave u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije, koja će premijerno biti izvedena na narednom festivalskom izdanju. Nagradu Ohrabrenje dodeljuje umetnički savet udruženja.


Poziv na igru, radost koja mobiliše gledaoce, posebno one bliske iveru pop-kulture, tako da svako otkriva zadovoljstvo za sebe.
© Politika

 

24.9.2020.
20.00h | Narodno pozorište (mala scena)
Ulaznice

Gledaocima ove predstave dopada se i:


La Veronal

Barselona

11. septembar


Balet Hrvatskog narodnog kazališta

Rijeka

23-23. septembar


Šaj Kubler | Radical System Art

Vankuver

30. mart 2021.