Hongkong balet

Kina

 
 

Harmonija bogova i ljudi

 

koreografija: Fei Bo
muzika: Wen Zi
scena: Bacchus Lee
kostimi: Li Kun
dizajn svetla: Mak Kwok Fai

 

trajanje: 23’
premijera: Hong Kong Ballet, 2016

 

Inspirisan drevnom muzikom kineske citre, Fej Bo nastavlja dijalog između istočne tradicije i zapadne baletske umetnosti. Ovaj jedinstveni rad otkriva tri pojma “bogovi”, “ljudi” i “harmonija”, u izvornom kineskom značenju, kako bi izrazio različite životne cikluse. Kroz pokrete koji uključuju svaki delić tela, pokušavajući da uhvati ritam pumpanja krvi, kretanja vazduha usled disanja, kao i sudar i integraciju različitih životnih elemenata, komad apstraktno ilustruje kineske koncepte jedinstva čoveka i svemira u duhovnom carstvu.

 

Rođen u porodici kineskih operskih umetnika i od najranijeg detinjstva pripreman za bavljenje tradicionalnom kineskom igrom, Fej Bo je započeo svoj koreografski rad sa 16 godina, a zatim je studirao savremenu igru na Akademiji umetničke igre u Pekingu. Po završetku studija pridružio se Nacionalnom baletu Kine (2002), i od tada kreirao brojne komade za ovu trupu, uključujući i poznata dela “Paviljon božura” i “Hamlet”. Bo nastoji da integriše iskustva istoka sa umetničkim formama karakterističnim za zapadne civilizacije, a sarađivao je često sa čuvenim umetnicima kao što su Filip Dekoufle, Akram Kan, Tamara Roho i Liu-ji Li. Imenovan je za Nacionalnog koreografa Kine prvog reda i nagrađen od strane Saveta za kulture Azije, 2011. godine. Osvojio je nagrade za koreografiju na Baletskom takmičenju u Helsinkiju (2005, 2012), na Međunarodnom baletskom takmičenju u Šangaju (2007) i američki Grand Prix za mlade autore (2012). Nominovan je za Benoa nagradu za umetničku igru, 2014. godine. Trenutno je stalni koreograf Nacionalnog baleta Kine i gostujući profesor na Narodno-oslobodilačkoj vojnoj akademiji umetnosti.

 

Duhovna nit

 

koreografija: Edwaard Liang
muzika: John Adams
kostimi: Bridget Steis
dizajn svetla: Mak Kwok Fai

 

trajanje: 23’
premijera: Hong Kong Ballet, 2016

 

Naručen od strane Baleta Hongkonga, ovaj Lijangov komad crpi inspiraciju iz kineskih venčanja i dotiče teme neizvesnosti, žrtve i slobode u parterskim odnosima. Kroz delo postavljeno na zavodljivu muziku Džona Adama, Lijang budi ambivalentnost kroz živopisan realizam i atletsku koreografiju. Rascvetanost ovog komada odražava intenzivne emocije.

 

Rođen u Tajpeju na Tajvanu, Edvard Lijang je svoje obrazovanje stekao u Školi američkog baleta, pre nego što je angažman dobio u Njujork siti baletu 1993. godine. Iste godine, osvojio je medalju na Baletskom takmičenju u Lozani. Unapređen je u solistu 1998. godine, a zatim je postao i deo Fosovog brodvejskog ansambla ovenčanog nagradom Toni. U čuveni Holandski plesni teatar (NDT 1), odlazi na poziv Jiržija Kilijana, 2002. godine. Tokom rada sa ovom trupom, on otkriva strast prema koreografiji. Od tada su nastali brojni naslovi za baletske kompanije širom sveta, uključujući Boljšoj balet, Džofri balet, Balet Teatra Marijinski, Njujork siti balet, Balet Šangaja i Singapurski teatar igre. Dobitnik je važnih nagrada za koreografiju uključujući i onu na Koreografskom takmičenju Hubbard Street Dance 2006. godine. Imenovan je za umetničkog direktora BalletMet-a 2013. godine.

 

Oblik sjaja

 

koreografija: Jorma Elo
muzika: Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven
kostimi: Yumiko Takeshima
dizajn svetla: Goh Boon Ann

 

trajanje: 27’
premijera: Hong Kong Ballet, 2016

 

Muzikalnost je ključ za otkrivanje tajni ovog dela. Postavljen na tri muzička komada Mocarta i Betovena, ova postavka je svojevrsna studija muzičke strukture, dok njena energija leži u samoj kompoziciji. Koreograf koristi tela igrača da istraži raspoloženje i teksturu orkestracije dva kompozitora, a koraci govore o emocijama koje je muzika izazvala kod njega dok je stvarao. Radostan i slavljenički, ovaj veličanstven komad je kreiran specijalno za Balet Hongkonga.

 

Rođen u Finskoj, Jorma Elo je igrao za Nacionalni balet Finske i Kulberg balet u Švedskoj, pre nego što se pridružio Holandskom plesnom teatru. Počeo je da stvara koreografije 2000. godine, i od tada stasao u jednog od najtraženijih svetskih koreografa. Elo je trenutno stalni koreograf Boston baleta, ali i autor ovenčan brojnim priznanjima, uključujući i prvu po redu Nagradu Rudolf Nurejev za novu umetničku igru, prestižnu Benoa nagradu za najbolju koreografiju, Ču San Go koreografsku nagradu i Prince Charitable Trust nagradu.

 

Jedna od prvih klasičnih baletskih kompanija u Aziji, Balet Hongkonga je međunarodno priznata institucija koja predstavlja jedinstven karakter Hongkonga. Od osnivanja 1979. godine, Balet Hongkonga je evoluirao u živu organizaciju scenskih umetnosti sa vrhunskim repertoarom koji se sastoji od niza umetničkih i tehnički izazovnih produkcija, predstavljajuću svoje izuzetne igrače. Sa ansamblom od 50 igrača iz Hongkonga, Kine, Evrope i SAD, kao i iz drugih delova Azije, kompanija je poslednjih nekoliko godina, poznata kako u regionalnim tako i u međunarodnim okvirima. Prvak baleta Šen Đi dobitnik je priznanja za Izvođačku izvrsnost na Hong Kong Dance Awards 2016, gde je Balet Hongkonga takođe osvojio Nagradu za najbolju ansambl predstavu sa delom “Bolero”. U inostranstvu, kompanija je 2014. godine zavredela dve nominacije za nagradu Benoa za umetničku igru, čija se ceremonija održava u moskovskom Boljšoj teatru. Repertoar trupe obuhvata celovečernje balete, najlepša klasična i neoklasična dela od XIX do XXI veka, kao i poznate komade savremene igre i klasične produkcije priređene za decu. Balet Hongkonga izvodi radove najtraženijih koreografa današnjice, uključujući naslove Nača Duata, Alekseja Ratmanskog, Jiržija Kilijana i Kristijana Špuka, kao i naručena dela Jorme Elo, Sintije Harvi, Vang Ćin Penga, Terensa Kolera, Pitera Kvanca, Kinsun Čana, Kristofera Vildona… Sa preko 40 turneja u inostranstvu, trupa je nedavno nastupila i na američkom festivalu Jacob’s Pillow, kao i na poznatoj njujorškoj reviji Fall For Dance, ali i u Japanu i Makau. Tronedeljna turneja po Severnoj Americi, 2016. godine, primljena je se oduševljenjem i nagrađena sjajnim kritikama.