Dimitris Papajoanu

Atina, Grčka

 

Veliki krotitelj

 

zamisao, vizuelizacija, režijaDimitris Papaioannou
sa: Pavlina Andriopoulou, Costas Chrysafidis, Ektor Liatsos, Ioannis Michos, Evangelia Randou, Kalliopi Simou, Drossos Skotis, Christos Strinopoulos, Yorgos Tsiantoulas, Alex Vangelis
dizajn scene, umetnička direkcija: Tina Tzoka
umetnički saradnik za kostime: Aggelos Mendis
dizajn svetla u saradnji sa: Evina Vassilakopoulou
umetnički saradnik za zvukGiorgos Poulios
dizajn zvuka, vođenje: Kostas Michopoulos
muzikaJohann Strauss II, An der schönen blauen Donau, Op. 314
muzički aranžmanStephanos Droussiotis
dizajn skulpturaNectarios Dionysatos
oslikiavanje kostima, dekoraMaria Ilia
kreativni, izvršni producent, asistent režijeTina Papanikolaou
asistent režijeStephanos Droussiotis
asistent režije, direktor proba: Pavlina Andriopoulou
tehnički direktorManolis Vitsaxakis
menadžer sceneDinos Nikolaou
asistent inženjera zvuka: Nikos Kollias
asistent dizajnera scene, oslikavanje scenografijeMary Antοnopoulou
asistenti skulptora: Maria Papaioannou, Konstantinos Kotsis
asistenti produkcijeTzela Christopoulou
menadžer turneja, međunarodna saradnjaJulian Mommert
asistent izvršne produkcijeKali Kavvatha

 

trajanje: 100’
premijera: Onassis Cultural Centre, Athens 2017

 

produkcijaOnassis Cultural Centre, Athens (Greece)
koprodukcija: CULTURESCAPES Greece 2017 (Switzerland), Dansens Hus Sweden, EdM Productions, Festival d’Avignon (France), Fondazione Campania dei Festival –Napoli Teatro Festival (Italy), Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, National Performing Arts Center – National Theater & Concert Hall (Taiwan), Seoul Performing Arts Festival (Korea), Théâtre de la Ville – Paris / La Villette, Paris (France)
izvršna produkcija2WORKS

 

Uključujući 10 izvođača na sceni, ovaj komad se formira oko ideje po kojoj se ljudski život može posmatrati kao put otkrića, potraga za skrivenim blagom, unutrašnje arheološko traženje smisla. Tokom tridesetogodišnjeg rada, Papajoanu nastoji da stvori univerzum na sceni koji bi se mogao opisati kao apsurdni cirkus iz snova. Ljudska tela postaju bojišta, u interakciji sa sirovim materijalima, fuzijom hibrida, narastanjem optičkih iluzija. Njegova ukorenjenost u likovnim umetnostima daruje nastupima snažan vizuelni osećaj, dok se nadahnjuje i poigrava sa  referencama iz istorije umetnosti, raznim praksama izražavanja i izvođenja, ali i idejama o našem poreklu. Dimitris Papajoanu ima za cilj potpunu jednostavnost prikazivanja, kakvu je najteže postići. Njegova namera je da usmeri svetlost ka svemu svetom u ovozemaljskom.

 

Sa čvrstim korenima u oblasti likovne umetnosti, Dimitris Papajoanu (Atina, 1964) je u ranoj mladosti postao poznat kao strip crtač i slikar, da bi kasnije svoju pažnju usmerio ka scenskim umetnostima kao direktor, koreograf, izvođač i dizajner scenografije, kostima i svetla. Osnovao je Plesni teatar Edafos 1986. godine, trupu koja je postala pokretač njegovih jedinstvenih produkcija – hibrida eksperimentalne igre, fizičkog teatra i scenske umetnosti. Trupa je postojala 17 godina i ostavila neizbrisiv trag na grčkoj umetničkoj sceni. Među najširom javnošću, Papajoanu je postao slavan kao kreator ceremonija otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara u Atini, 2004. godine. Njegove 23 pozorišne produkcije koje su nastale do danas, pokrivaju spektar od intimnih komada do masovnih spektakala koji su uključivali hiljade performera, i odigravale se na sasvim različitim mestima, od poznatih andergraund prostora do antičkog teatra u Epidauru, od olimpijskih stadiona do pariskog Théâtre de la Ville i Teatra Olimpiko u Vićenci. Od 2015 do 2017 godine, njegove produckije “Mrtva priroda” i “Osnovna sadržina” su gostovale u Evropi, Južnoj Americi, Aziji i Australiji. Predstava “Mrtva priroda” prikazana je i u Beogradu, na 13. Beogradskom festivalu igre. U maju 2017. godine, u Atini je predstavio premijeru komada “Veliki krotitelj”.

 

Spektakularna živa slika Dimitrisa Papajoanua je izvrsna hrana za čula. “Veliki krotitelj” je izuzetno prijatno iskustvo. Zavisnost za oko.
© El Pais

 

“Veliki krotitelj” je bio kao jedan-i-po-sat lančane reakcije komičnih, lepih, senzualnih, erotičnih i magičnih slika koje ne prestaju da osvajaju… Savršen odgovor iz zemlje koja je nosila tovar reputacije da je jednom izmislila naše političke vrednosti i naše pozorište.
© cultureelpersbureau.nl

 

Zadiranje u rečno blato i na tamnu stranu Meseca kako bi se pronašle primarne slike, tragovi pamćenja koji nas uznemiravaju.
© teatro.it

 

Bizarni prikazi, hibridna stvorenja, očigledne disharmonije ponavljanja vremena, a iznova u predstavi deluju kao paradoksalno suprotstavljeni izrazi koje često nalazimo u poeziji. Naravno, poezija je ovde u potpunosti telesna. Uz pomoć tela, umetnik nas vodi do duboko ličnog, ali i holističkog na neki način, obzirom na postojanje čovečanstva, od rođenja do smrti i (verovatno) još dalje.
© Kathimerini