Kompanija Kristjana Ingimarsona

Kopenhagen, Danska

 
 

Aerodrom

 

ideja, koncept, režija: Kristján Ingimarson
dizajn scene: Johan Kølkjær
kompozitor: Jens Petersen
saradnik na scenariju: Jesper Pedersen
dramaturg: Simon Boberg
dizajn svetla: Mads Nielsen
kostimi: Sophie Bellin-Hansen
glavni producent: Kristian Specht
menadžer: Karsten Kruse Pudselykke
producent: Gitte Nielsen
asistent režije: Cecilie Marie Høg
asistent scenografa: Julie McIntyre

 

trajanje: 75’
premijera: Republique, Copenhagen, 2015

 

produkcija: Kristján Ingimarsson Company
koprodukcija: REPUBLIQUE and Danish Arts Council

 

izvođači: Thomas Bentin, Kajsa Bohlin, Tiziana Fracchiolla, Piet Gitz-Johansen, Glenn Ziqver Xavier, Julie Kunz, Didier Oberlé

 

Nagrađivani islandsko-danski reditelj Kristjan Ingimarson, tvorac poznatog pozorišnog hita “TRAS!” vraća se sa novom uzbudljivom predstavom koja obiluje elementima koji su postali njegov zaštitni znak – fizička razigranost i spektakularan vizuelni humor.

 

Dobrodošli na AERODROM!

Više od izlaza za putnike koji hodaju stazom koja vodi ka egzotičnom. Uđite u zgradu u kojoj se snovi, šoping i pretresanje na traci, sudaraju. Šta se dešava sa ljudima kada stupe u taj prostor, svojevoljno isprazne svoje džepove i slepo se drže pravila čudnih rituala u jednom od najuređenijih i najkontrolisanijih mesta na planeti? Kompanija Kristjana Ingimarsona oslikava nadrealni ambijent koji nas okružuje od prijave do konačnog ukrcavanja, dok preokreće svima poznate situacije i mesta do svog ekstrema. Aerodrom je prostor ispunjen obećanjima, gde se zemljina kugla vrti na dlanu, a snovi neprekidno množe. Istovremeno, to je jedno od mesta pod najvećim nadzorom na svetu. Zašto mi, bez  postavljanja pitanja, poštujemo nesagledivu količinu pravila i pažljivo izvršavamo svaki zadatak dok prolazimo kroz ovaj sistem? I šta se dešava kada se svi letovi iznenada otkažu? “Aerodrom” je performans koji istražuje prirodu iluzija i snova, sa prepoznatljivim rukopisom inovativne fizičke komedije Ingimarsonove trupe.

 

Kristjan Ingimarson je rođen na Islandu, a živi u Danskoj od 1992. godine. On je osnivač i umetnički direktor Kompanije Kristjana Ingimarsona (1998), slobodni reditelj, glumac i performer. Kao umetnik čija je oblast delovanja vizuelni teatar, njegov rečnik se stalno razvija kroz mešavinu glume, urnebesne komedije, akrobatike, klovnovskih veština, do igre i teatra. U smislu stila, njegove kreacije podrazumevaju visoki napon, ritmičke sekvence, nadrealne efekte, podjednako komične i dirljive trenutke. Predstave su uvek inspirisane uvrnuto zamišljenim eksperimentima nad modernim društvom, u kojima se rasprava gradi u letu od fantastičnog do nepodnošljivo smešnog ludila. Svaki komad je novo ispitivanje, ali i rezultat bliske saradnje između umetnika različitih disciplina, kao što su arhitektura, vizuelne umetnosti, muzika, film, igra i digitalni mediji.

 

Kompanija Kristjana Ingimarsona je nagrađivana, od kritike priznata, trupa fizičkog teatra koja gostuje po celom svetu. Zajednička supstanca svih produkcija ove kompanije je u gotovo bezgraničnim mogućnostima telesnog izražavanja, u kombinaciji sa beskrajnom znatiželjom. Osnovana 1998. godine, trupa je ostvarila produkcije “Preobraženo” (2017), “Aerodrom” (2015), “TRAS!” (2012), “Budale sveta, ujedinite se” (2011), “Café kod Velikog točka” (2010), “Stvor” (2008), “Spasitelj” (2007), “Moja glava” (sa Paolom Nanijem, 2006), “Blow Job” (2005), “Umetnost umiranja” (sa Paolom Nanijem, 2003), “Pudlica” (2000) i “Mike Attack” (1998).