Kompanija Roja Asafa

Tel Aviv, Izrael

 
 

Dečaci

 

koreografija: Roy Assaf
saradnik koreografa: Ariel Freedman
muzika: Perez Prado: Mambo n.5, Jean Sibelius: 32_Kyllikki_ – Three Lyric Pieces for Piano, Op. 41_ II. Andantino, Bob Dylan: Girl from the North, Uri Caine – Gustav Mahler: Funeral March, Takagi Masakatsu: Rama, Richard Wagner: Parsifal (Orchestra/Chorus of the Mariinsky Theatre, conductor Valery Gergiev), Reggie Watts, Charlie Chaplin: The Great Dictator, Rjoji Ikeda: +/-…
muzički aranžman: Reut Yehudai
kostim: Doron Ashkenazi
umetnički savetnici: Yair Vardi, Tal Yahas
dizajn svetla: Omer Sheizaf
 

trajanje: 55’
premijera: Suzanne Dellal Center, Tel Aviv, 2015

 
igrači: Avshalom Latucha, Geva Zaibert, Oz Mulay, Kelvin Vu, Tomer Pistiner
 

“Dečaci” istražuju predstave o muškosti. Pet igrača leprša nad okvirima širokog spektra situacija i slika koje demontiraju i strukturišu prikaze sopstvenog identiteta. Silno i duhovito, otkriva se akcioni prostor muškog stereotipa, mehanizmi koje on pokreće, moć koju otelotvoruje i nasilni potencijal koji poseduje.

 

Roj Asaf je rođen 1982. godine u kibucu Sde Moš na jugu Izraela, a igrom i njenom kreacijom bavi se od najranijeg detinjstva. Formalnu obuku je započeo sa 16 godina, da bi samo dve godine kasnije bio mobilisan u padobranske jedinice izraelskih odbrambenih snaga, gde je služio do kraja vojnog roka. Od 2003. godine sarađuje sa međunarodno priznatim koreografom Emanuelom Gatom, kao igrač i njegov asistent. Od 2010. godine samostalno radi i razvija svoje kreacije. Danas se njegovi komadi izvode na važnim scenama poput Teatra Šajo u Parizu i Crnog paviljona u Eks en Provansu, festivalima kao što su Jacob’s Pillow, Festival igre u Bolcanu, Bijenale u Veneciji, Bijenale u Lionu…

 
 

Dozvolite da unapred kažemo da je Roj Asaf divan koreograf. Postoji nešto celovito i uzbudljivo u njegovoj umetničkoj i ljudskoj viziji.
© Dance Review

 

Roj Asaf je fokusiran koreograf, blago teatralan, ali najjednostavniji i najdirektniji u načinu na koji predstavlja svoje umetničko istraživanje sa odličnom poetsko-estetskom sposobnošću.
© La Visiteuse