Kompanija Silvije Gribaudi

Venecija, Italija

 

R. OSA_10 vežbi za novu virtuoznost

 

koreografija, režija: Silvia Gribaudi
igračica: Claudia Marsicano
kostim: Erica Sessa
dizajn svetla: Leonardo Benetollo
umetnički konsultanti: Antonio Rinaldi, Giulia Galva, Francesca Albanese, Matteo Maffesanti

 

trajanje: 48’
premijera: 2017, Teatro Annibal Caro, Civitanova

 

Production Silvia Gribaudi Performing Arts & La Corte Ospitale – Rubiera, Italy / Coproduction with Santarcangelo Festival, with the support of Qui e Ora Residenza Teatrale, Milan & Associazione Culturale Zebra – Venice, in collaboration with Armunia Centro di Residenze Artistiche Castiglioncello / Festival Inequilibrio, AMAT – Ass. Marchigiana attività teatrali, Teatro delle Moire / LachesiLAB – Milano CSC Centro per la Scena Contemporanea, Bassano del Grappa

 

Silvija Gribaudi nudi scensko izlaganje u kome je protagonistkinja virtuozna igračica Klaudija Marsikano. Komad je poziv da prepoznamo lepotu i izvrsnost u jednom jedinstvenom, izuzetnom telu iz univerzuma igre. Ironija i drama, autentičnost i kliše, banalnost i aktivizam, izraženi su sa milošću i humorom u ovom neodoljivom performansu.

 

„R.OSA“ je komad koji je savršeno uklopljen u poetiku Silvije Gribaudi, jer je ona koreografkinja koja sa zapanjujućom ironijom stavlja u fokus telesnu izražajnost, žene i društvene uloge koje su im date, gradeći odnos sa publikom kroz neformalni jezik. „R.OSA“ je komad inspirisan Boterovim slikama, svetom 80-ih godina i Džejn Fondom, konceptom uspeha i performansa. „R.OSA“ je komad u kome izvođač postavlja „šou za jednu ženu“, izmeštajući pažnju gledaoca kroz scenario koji se sastoji od 10 vežbi virtuoznosti. „R.OSA“ je doživljaj u kome se publika poziva da postane, dobrovoljno ili protiv svoje volje, protagonista umetničke akcije na sceni. „R.OSA“ je uverenje o načinu na koji gledamo druge i onome što očekujemo od njih, na osnovu naših predrasuda. Komad se bazira na izazovu, koji stalno prelazi granicu. „R.OSA“ prikazuje revoluciju tela kroz različite faze, dok se ono protivi gravitaciji i otkriva svoju nestalnost.

 

Dobitnica nagrade publike i nagrade žirija na GD’A Veneto 2009, u užem izboru za Aerowaves Dance Across Europe 2010, finalista Premio Equilibrio 2013, Silvija Gribaudi je učestvovala na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima, među kojima su i Bijenale u Veneciji i Frindž festival u Edinburgu. Godine 2012. je sarađivala je sa izraelskom koreografkinjom Šaron Fridman i započela rad na projektu “Umetnost u akciji” o ljudskim pravima, sa Anom Pirati. Učestvovala je u brojnim istraživačkim projektima u oblasti umetničke igre. Do 2010. godine je predavala na Pozorišnoj akademiji regiona Veneto, a trenutno vodi nekoliko radionica u Italiji i inostranstvu, koje se bave kvalitetom scenskog prisustva i telesnim izražavanjem. Godine 2010. je nastupala kao izvođač u italijanskom TV programu “Kreni samnom” sa Robertom Savijanom i Fabijom Facijom na RAI 3. Ona stvara specifične performanse inspirisane različitim društvenim temama, posebno temama koje se odnose na razlike među polovima i generacijama.

 

Silvija Gribaudi je jedinstvena umetnica koja neguje kult ružnog i gorki humor; njena nesvakidašnja fizikalnost je definitivno protiv trenutnih trendova.
© El Pais