Vertigo

Tel Aviv, Izrael

 
 

Jedan, Jedan i Jedan

 

koreografija: Noa Wertheim
saradnik koreografa: Rina Wertheim-Koren
muzika: Avi Balleli
kostimi: Sasson Kedem
scena: Roy Vatury
dizajn svetla: Dani Fishof – Magenta

 

trajanje: 65’
premijera: Suzanne Dellal Center, Tel Aviv, 2017

 

igrači: Tamar Barlev, Liel Fibak, Sándor Petrovics, Nitzan Moshe, Shani Licht, Etai Peri, Daniel Costa, Ron Cohen
muzičari: Viola and Vocals Galia Hai, Oud Eliahu Dagmi, Vocals Ilai Balleli

 

Ova nova originalna kreacija koreografkinje Noe Verthajm predstavlja unutrašnju želju pojedinca da bude celovit, dok se neprestano izlaže izazovu podeljene realnosti između društvene egzistencije i duhovnih dometa. „Jedan, Jedan i Jedan“ istovremeno obuhvata intimni i spoljni svet, obraćajući posebnu pažnju na odjek koji se odbija iz različitih pravaca, tokom građenja metaforične veze između dalekog i bliskog, sebe i drugog.

 

Svestrana umetnica, međunarodno priznata koreografkinja i igračica, Noa Verthajm dobitnica je brojnih nagrada, uključujući i Nagradu izraelskog Ministarstva kulture za postavku “Vertigo 20” (2013). Rođena je u Americi, a odrasla u Izraelu, gde je počela da uči igru u Studiju Ester u Netanji. Iako je njen religijski odgoj odlagao početak igračke karijere, 1990. godine je završila studije na Akademiji za muziku i igru u Jerusalimu. Nastupala je sa Kompanijom Tamar, gde je upoznala Adija Ša’ala, pa su 1992. godine osnovali Kompaniju Vertigo. Noa Verthajm radi i stvara u Vertigo studiju u Gerard Behar centru u Jerusalimu, kao i u svom studiju u Vertigo Eko-art selu, gde živi sa svojim partnerom Adijem Ša’alom i njihova tri sina, u zajednici koja podstiče društveno odgovornu umetnost.

 

Kompanija Vertigo obeležava 25 godina jedinstvene i inspirativne kreativnosti koja ujedinjuje umetnost, ljude i prirodu. Od svog osnivanja 1992. godine, trupa je obezbedila prisustvo i stekla odličnu reputaciju na izraelskoj savremenoj sceni, a zatim postala jedinstven ambasador izraelske umetnosti i kulture u svetu. U znak priznanja za svoja najznačajnija ostvarenja do sada, Kompanija Vertigo je nedavno dobila titulu “Vodeće kompanije umetničke igre“ od strane izraelskog Ministarstva kulture. Neprestano težeći ka tome da dopru do običnih ljudi i da ih okupljaju kroz kreativno izražavanje pokretom, Vertigo predstavlja igru kao način života dodatno rastežući granice ove umetnosti, kako bi se uspostavila društvena i ekološka svest i napravile kvalitativne razlike.

 
 

Putovanje za sva čula.
© The Jerusalem Post
 
Postavljen kroz pustinje usamljenosti, otuđenosti i odvajanja, ali i ogromne čežnje za ponovnim ujedinjenjem, ovo je suštinski prikaz toka društvenog života, od najmanje ćelije do kolektiva.
© HaBama