zero visibility corp.

Oslo, Norveška

 
 

Zaleđene pesme

 

koreograf: Ina Christel Johannessen
muzika: Frederik Meulyzer, Koenraad Ecker, Stray Dogs
originalna ideja: Inger Buresund, Artistic Director at The Arctic Theatre
scena: Kristin Torp/Graa Hverdag AS
kostimi: Kathrine Tollo/Norsk Kunststoff AS
multimedija: Feng Jiangzhou, Zhang Lin, Sifenlv New Media
dizajn svetla: Nico Benz
zvuk: Morten Pettersen
video: Magnar Mork
fotografije: Yaniv Cohen

 

trajanje: 85’
premijera: The Arctic Theatre, Tromsø, Norway, 2018

 

igrači: Line Tørmoen, Pia Elton Hammer, Ole Kristian Tangen, Valtteri Raekallio, Daniel Whiley, Fan Luo, Anton Borgstrøm
pevač: Aksel Rykkvin

 

produkcija: Zero Visibility Corp, The Arctic Theatre, Ibsen International
koprodukcija: Dansens Hus, Oslo, La Briqueterie, Paris, Arts Printing House, Vilnius

 

Godine 2008., jedan stari san Ujedinjenih nacija konačno je ugledao svetlost dana: na ostrvu Svalbard, jedom od najsigurnijih i najmirnijih mesta na svetu, izgrađeno je veliko skladište 120 metara unutar planine. U sredini “večitog leda”, debelom sloju tla koji se nikada ne topi, osnovano je Svetsko skladište semena. Od svog otvaranja pre osam godina, 840.000 uzoraka semena deponovana su u trezor. Seme je izvor života, početak svega, a skladište (takođe poznato kao “skrovište sudnjeg dana”) predstavlja potrebu da se ono zaštiti po svaku cenu. Ako postoji seme, ima nade; sve što iščezne, moglo bi ponovo procvetati. Ove “zamrznute pesme”, koje počivaju u dubini planine u blizini Severnog pola, mogle bi jednog dana spasiti svet.

 

Ina Kristel Johanesen je umetnički direktor i koreograf trupe zero visisbilty corp. Svoje obrazovanje je stekla na Nacionalnom koledžu scenskih umetnosti u Oslu, gde danas predaje koreografiju. Veoma važan deo umetničkog profila i rada Johanesenove vezan je za norvešku nacionalnu kompaniju savremene igre, Carte Blanche. Od 1992. godina, ona je za ovu kompaniju kreirala 13 celovečernjih postavki, sarađujući sa 5 različitih umetničkih rukovodilaca. Za predstavu “Ambra”, kreiranu za Carte Blanche i Plesnu kompaniju Islanda, osvojila je Nagradu kritičara 2008. godine. Johanesenova je takođe, sarađivala sa nekoliko norveških i međunarodnih kompanija i institucija, među kojima su Balet Monte Karla, Kulberg Balet, CCDC – Gradska savremena plesna kompanija iz Hong Konga, Norveški Nacionalni balet Norveške, Plesna kompanija Helsinkija, Kraljevska opera Švedske, Plesni teatar Škotske, Plesni teatar Oldenburga, nacionalni teatri u Oslu i Bergenu, Plesna i pozorišna akademija u Helsinkiju i Nacionalni koledž scenskih umetnosti u Oslu. Radove Johansenove karakterišu velika energija fizičkih pokreta, pomešana sa veoma poetičnim i često, pozorišnim elementima. Ona je uključena i sarađuje u stvaranju vizuelnih elemnata, kao što su dizajn svetla i scenografija, a koji čine nezamenjljive delove njenog rada u celini. Muzički elementi su uvek sačinjeni od elektronskih radova međunarodno priznatih kompozitora, bilo da su u pitanju nove ili prerađene kompozicije.

 

Kompaniju zero visibility corp. je osnovala koreograf Ina Kristel Johanesen, 1996. godine. Sa sedištem u Oslu u Norveškoj, trupa u proseku stvara jednu produkciju godišnje. Njihov prvi međunarodni uspeh došao je sa predstavom „…to je samo proba“, 2003. godine, koja je izvedena preko 100 puta. Kompanija putuje širom sveta sa manjim i većim produkcijama, a iste ukljkučuju i partnerstva sa nekoliko međunarodnih i norveških koproducenata i saradnika. Od početka, trupa je obojena specifičnim koreografskim stilom Ine Kristel Johanesen. Umetnički rad karakteriše upečatljiv fizički i tehnički izraz, koji dozvoljava igračima da se istaknu, ali paralelno, koreografija izražava svu kompleksnost ljudskog života, ljudska osećanja, emocije i stanja. Kompozicija se gradi oko fizički vizuelnog i čulnog prostora, kao i kretanja igrača. Neposredna blizina i udaljenost, snaga i fragilnost deluju, rame uz rame. Danas je zero visibilty corp. jedna od vodećih norveških plesnih kompanija, sa velikim uspehom predstavljena na međunarodnoj plesnoj sceni.